изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:15 EEST
50 000 ЛЕВА НЕ СТИГАЛИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ    
Образование

"Новите заплати - заслужени и полагаеми по закон" е мотото на протеста, в който ще се включат учители и здравни работници от детските ясли в Добрич



 

50 000 лева били необходими за изплащането на 8,5-процентното увеличение на учителските заплати за месеците юли и август, съобщи вчера на пресконференция областният лидер на КНСБ Гинка Василева. Синдикатът виждал решение в недостига на средства заради преразходи във функция "Образование" с актуализация на бюджета, тъй като имало преизпълнение на собствените приходи. Според Г. Василева, основните причини за преразхода на средства са две. От една страна това била ниската средна брутна заплата за страната, откъдето - заради високата си квалификация, учителите в Добрич вземали и по-високи заплати. Другата причина била нарушеното съотношение между педагогически и непедагогически персонал.

Синдикалните структури в само две детски градини - с номера 32 и 23, и едно училище - ОУ "Стефан Караджа", приемали предложението на общината - месечните възнаграждения да бъдат увеличени с 8,5 на сто от 1 септември. Всички останали подкрепяли протестните действия. Те ще се проведат на 23 септември от 14 часа и на 24 септември от 11 и 14 часа. В тях ще се включат освен учители и работещи в детските ясли в Добрич, за които общината предлага увеличение от 3,5 процента. В протеста ще участват лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов и двамата му заместници Пламен Димитров и Валентин Никифоров.

Протестът ще протече под мотото "Новите заплати - заслужени и полагаеми по закон", ще има и транспаранти, надписът на единия от които ще е "Искаме за кмет четирилистна Детелина". "Ако не успеем чрез протестни действия да седнем на масата на преговорите, голяма част от учебните заведения имат решения да се премине към ефективни стачни действия" - каза Г. Василева. Не било изключено учителите и здравните работници да потърсят правата си и по съдебен ред, в момента било изпратено запитване за това до централата на КНСБ.

 


Сходни връзки

50 000 ЛЕВА НЕ СТИГАЛИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.25 секунди