изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:13 EEST
Симеон приет като цар от Хуан Карлос    
Новини    Трима български министри, испанските им колеги и Сапатеро поканени от испанския крал. Вечерята бе обявена като частна, стана официална

Няколко часа преди вечерята у испанския крал Хуан Карлос и съпругата му София със Симеон Сакскобургготски и Маргарита Гомес Асебо, в българското посолство в Мадрид се получи информация, че на събитието в двореца Паласио Реал са поканени и премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро и министрите от българската делегация и испанските им колеги. Преди това вечерята беше обявена само за двете благороднически фамилии, а според някои тя дори е частна и трябвало да бъде семейна.
С поканата на министри и премиер обаче вечерята добива статут на официална, според правилата на протокола. Като официална е отбелязана тя и в българския превод на програмата за посещението на Симеон. В испанската програма пък пише, че вечерята е частна.
По думите на испанския журналист и биограф на царя Рамон Перес Маура пък Хуан Карлос приема ръководителите на правителства в двореца Сарсуела, а държавните ръководители в Паласио Реал, където е поканен Симеон. Преди няколко дни Маура разказа също, че "когато вечерите са частни, разликата е, че обикновено на тях присъстват само кралят и кралицата и премиерът с придружаващата го съпруга". В случая обаче на вечерята отиват и министрите от делегацията на Сакскобургготски, както и испанските им колеги, водени от техния премиер. Официалната вечеря пък е знак, че испанският крал приема Симеон като равен. Показателен е и фактът, че първата вечеря на българския премиер е с краля Хуан Карлос, а не с испанския министър-председател, по чиято покана е посещението. Вечерята със Сапатеро е предвидена за днес.
"Ако някой ви каже какво точно се случи и защо протоколите на двете страни са се съгласили на това, може да му платите", коментира пред "Монитор" испански журналист, запознат с държавния протокол.
Според неофициална информация за такъв формат на срещите на българския премиер е настоявал българският протокол и лично посланикът ни в Мадрид Василий Такев. Посещението е организирано от външното ни министерство.
Вечерята остава частна, но е в по-широк кръг, смята обаче културното аташе на българското посолство в Мадрид Ралица Василева. Според нея при посещението на Симеон в Мадрид трябва да бъде отбелязан и фактът, че са предвидени няколко срещи на българския премиер с испанския му колега.
Това е изключителен жест към България и показва, че домакините отдават огромно значение на страната ни, каза още Василева. По думите й Испания отново потвърждава, че сме сред най-важните й стратегически партньори и утвърждава изключително високото ниво на двустранните връзки.
Според коментарите в Мадрид, тъй като посещението на Симеон е по-скоро икономическо, вечерята с Хуан Карлос е знакова и означава лична негова подкрепа към приятеля Симеон и България. Също и сигнал към испанските бизнесмени, че на страната ни може да се има доверие за инвестиране.
Преди вечерята и веднага след кацането на българския "Фалкон" на летището, Сакскобургготски беше приет на разговор на четири очи от колегата си Сапатеро. По същото време министрите Шулева, Паси и Свинаров водеха паралелни разговори с колегите си от испанска страна.

Сакскобургготски пред “Ла Расон”: Не съм се впил във властта
Аз съм на 67 и мисля, че никой не може да каже, че съм се впил във властта, казва Симеон Сакскобургготски пред испанския вестник "Ла Расон" на въпрос дали е готов да оглави правителство в коалиция с БСП.
Резултатите ще зависят много от активността на хората отсега до другото лято, за да мога да се произнеса по въпроса, допълва българският премиер. Според него връщането на монархията не е сред приоритетите на кабинета и обществото. По-важни според него са влизането в ЕС, подобряването на жизнените стандарти, здравеопазването и образованието.
На въпрос за престъпността у нас премиерът ни обяснява, че имаме два вида престъпност ­ улична и организирана, като втората е спаднала след влизането ни в НАТО. Той отбелязва още, че чрез контрола в митниците страната ни е станала по-малко атрактивна за бандитите. На въпрос за съдиите, купени от престъпниците, премиерът отговаря, че една от причините а това е, че съдебната система още не е достатъчно деполитизирана.
Премиерът обяснява и защо за първи път се връща в Мадрид, откакто е премиер на България. "Три години никой не ме е канил", лаконичен е той. Това е и заглавието на интервюто с него. Премиерът казва още, че поканата към него е отправил колегата му Сапатеро в деня, когато двамата са се запознали ­ на 1 май в Дъблин.
Той не вярва, че България може да стане бойно поле за международния тероризъм. На въпроса за участието ни в Ирак, Симеон отговаря: "Бяхме непостоянни членки на Съвета за сигурност в периода преди инвазията. Всички наши усилия бяха съсредоточени върху втора резолюция, което не стана възможно. България остана притисната в тази позиция. Не бяхме лидери в инициативата да бъде нападнат Ирак. Отношенията ни с арабския свят винаги са били много добри. Просто сме една от 30-те страни, участвали в тази акция".

http://www.zone168.com/

 


Сходни връзки

Симеон приет като цар от Хуан Карлос | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди