изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:58 EEST
Румъния и България са на път да се присъединят към ЕС през 2007 г., обяви Брюксел    
Европейски съюзБрюксел. Европейската комисия потвърди, че Румъния и България са на път да се присъединят към ЕС през 2007 г., предаде АФП. Това са посочва в годишния доклад на Европейската комисия.


Комисарят по въпросите на селското стопанство и риболова на ЕС Франц Фишлер заяви по-рано, че Европейската комисия препоръчва Евросъюзът да започне преговори за присъединяване на Турция. По думите му, обаче, серията от строги условия предупреждава, че не се гарантира успешен резултат.
“Съществува ясна възможност Турция да получи членство в ЕС, но преговорите, което е много важно, са с отворен край”, подчерта Фишлер след заседанието на комисията за кандидатурата на Турция.
Българският премиер Симеон Сакскобургготски е на посещение в Париж в периода 5-8 октомври в контекста на подготовката на България за членство в ЕС, предвидено да стане факт през януари 2007 г. Това заявиха за Агенция “Фокус” от Министерството на външните работи на Франция. Париж подкрепя кандидатурата на България за членство в ЕС и се надява, че договорът за присъединяване на България и Румъния към Евросъюза ще бъде подписан колкото се може по-скоро, през 2005 г., се посочва в изявлението на френското външно министерство. Целта на визитата на българския премиер е да задълбочи отношенията между България и Франция, особено в сферата на политическия диалог и двустранната търговия, пише още в документа.
Европейската комисия ще потвърди днес, че Румъния и България са на път да получат членство през 2007 г., предаде по-рано АФП, като се позова на официални европейски документи, с които разполага агенцията. Според тях, обаче, Хърватия ще трябва да почака.
Румъния ще приветства доклада, тъй като в него се признава, че в страната има функционираща пазарна икономика, отбелязва АФП, като допълва, че Букурещ, заедно със София, са останали встрани от последната вълна на разширяване на ЕС през май.
Двете страни ще са в състояние да изпълнят всички критерии за членство в ЕС през януари 2007 г. и договорът за присъединяване вероятно ще бъде подписан в началото на идната година, се посочва в документа, цитиран от източник от дипломатическите среди в Брюксел. Докладът на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, ще бъде придружен, обаче, от “предпазна клауза” за запазване правото присъединяването на България и Румъния да бъде отложено с една година - за януари 2008 г., ако една от двете страни “не е достатъчно подготвена” за конкретната дата.
Годишните доклади на Европейската комисия за напредъка на страните кандидат-членки, обаче, съвсем не са благосклонни и без критика, отбелязва АФП.
По отношение на България се отправя призив за борба с корупцията и подобряване на положението на ромите.
Комисията е още по-строга спрямо Румъния, където корупцията остава сериозен и разпространен проблем, който касае на практика всички аспекти на обществената сфера. Най-слаби остават резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Притеснително е положението и що се отнася до свободата на печата, честите случаи на насилия над журналисти, особено тези, които се занимават с разследвания. Според Брюксел, разследванията по тези случаи са довели до твърде “ограничени” резултати. Трафикът с хора, особено млади жени, деца и хора в неравностойно положение, също остава разпространен в страната, отбелязва в доклада си комисията.
ФОКУС
 


Сходни връзки

Румъния и България са на път да се присъединят към ЕС през 2007 г., обяви Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди