изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:38 EEST
СЪБИТИЯТА НА ТОЗИ ДЕН    
ИсторияКакво се е случило в света на 7 октомври?

НА 7 ОКТОМВРИ В БЪЛГАРИЯ:

1868

Високата порта предлага на Патриаршията два нови проекта за разрешаване на българския църковен въпрос. В придружителното писмо към документа се изтъква, че разпрата е продължила много дълго и е крайно време да се намери изход от създалата се ситуация. При съставянето на проектите участва и Гаврил Кръстевич.
За първи път искането за възстановяване на независимата българска църква е поставено пред Високата порта в края на 1856 г. от българското представителство в Цариград.


1879

Провеждат се избори за Областно събрание на Източна Румелия, спечелени от българите - 31 депутати, 2-ма турци и 3-ма гърци. В 56-членното събрание има общо 40 българи (10 влизат по право и 10 са назначени).

1885

Издаден е Указ за свикване на Народното опълчение за защита на Съединението.
Създаването на опълчение е част от съединиската акция от 1885 г. Според приетата програма Княжеството поема ролята да създаде народно опълчение и да ръководи акцията. През май в Сливен е образуван Централен комитет, в който влизат К. Величков, поп Г. Тилев, д-р Г. Странски и други, като представители на Княжеството в състава му са включени Ст. Стамболов и Г. Живков. Комитетът насочва дейността си към събиране на средства и оръжие и организиране на местни комитети. Едновременно с това Народното събрание в Княжеството гласува закон за сформиране на народно опълчение.


1908

Мисия на Петър Димитров и Иван Стоянович в Цариград за решаване на споровете в отношенията между България и Турция, възникнали в резултат на обявяването на Независимостта.
На 20 октомври започват преговори, водени от Андрей Ляпчев. България предлага да изплати 82 000 000 лв., а Портата настоява за 650 000 000 франка обезщетение, за да признае българската независимост. Започва бойкот на български стоки и параходи в Цариград. България мобилизира 8-ма Тунджанска пехотна дивизия.
С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол 1909 г., Българо-турски протокол 1909 г. и Руско-български протокол 1909 г.. Според тях, Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната 1877–1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 години 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България.

1912

Следвайки примера на България и Гърция, Сърбия обявява война на Портата. Започва Балканската война.


7 - 15 октомври 1912

По време на Балканската война българските части овладяват течението на Арда и отблъскват турската контраатака от 15-25 октомври.


1912

Утвърден е Правилник за третиране на военнопленниците в България.

1915

Българските войски освобождават Куманово. Англо-френският флот обстрелва българските пристанища на Бяло море Дедеагач и Порто Лагос.


1941

От Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас" под ръководството на Задграничното бюро с говорител Станке Димитров-Марек.
Станке Димитров е член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП. Участва в подготовката на Септемврийското въстание 1923 г., за което е арестуван преди избухването му. След амнистия провежда така наречената Витошка нелегална конференция на БКП (т. с.) 1924 г. и съдейства за изграждането на легалната Партия на труда. Изпратен като делегат на БКП на V разширен пленум на ИККИ в Москва 1925 г. Остава като емигрант в СССР, защото след априлския атентат 1925 г. е осъден задочно на смърт.


5 - 7 октомври 1947

Тридесет и осмият конгрес на БРСДП изразява готовността на партията да вземе активно участие в "по-нататъшното утвърждаване на ОФ власт".

1978

Във Варна е открит 15-ят фестивал на българския игрален филм.

1980

Посещение в България на президента на Индия Нилам Санджива Реди.

1982

Създава се Смесена българо-югославска палата със седалище в Белград като нова форма на търговско-икономическо сътрудничество между България и Югославия.

1986
България започва неофициални преговори с Европейската икономическа общност (ЕИО).

1991

В София Димитър Попов и Константинос Мицотакис подписват българо-гръцки договор за приятелство и сътрудничество.


7 - 8 октомври 2002

Президентът Георги Първанов е на официално посещение в Кувейт, където се среща с емира, с премиера и с бизнес среди. Обсъждат се възможностите за сътрудничество в областта на селското стопанство. Кувейт заявява готовност да отпусне нов заем от 48 000 000 долара, които да се използват за изграждане на железопътни линии в България.


7 - 9 октомври 2002

Първо посещение в Англия на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Премиерът Тони Блеър заявява подкрепата си за членството на България в НАТО. С участието на вицепремиера Николай Василев се провежда и Българо-британски бизнес форум.


НА 7 ОКТОМВРИ В СВЕТА:

3761 пр. Хр.

Според юдейския календар е сътворен е светът, започва еврейското летоброене.

1571

В битката при Лепанто (дн. Навпакт, Гърция)османската флота е напълно унищожена от обединените морски сили на Испания и Венеция. Потопени са всичките 220 имперски кораба. Човешките загуби на османците са огромни – 30 000 убити и 3000 пленени. Това е първият знак за намаляващата мощ на мюсюлманската империя. Тържествени литургии и камбанен звън в цяла Европа оповестяват победата на християнския свят. Сред християнските народи на Балканите се връща надеждата за отхвърляне на иноверната власт. Започват бунтове в Северен Епир и Пелопонес, чиито жители са в непосредствена близост до мястото на битката. Слуховете за османския разгром и броженията след тях достигат и до българските земи.


1879

Германия и Австро-Унгария сключват секретен договор за взаимопомощ, насочен против Русия; той бележи началото на разделението на европейските държави на два лагера и по-късно става основа при изграждането на Тройния съюз.

1919

Създадена е най-старата от съществуващите днес авиокомпании - холандската KLM.

1944

На завършилата в Дъмбъртън Оукс (САЩ) конференция Великобритания, Китай, САЩ и СССР вземат решение за създаване на ООН на мястото на съществувалата между двете световни войни Лига на нациите.

1949

Създадена е Германската демократична република.

1985

Петима палестински екстремисти, членове на ООП, завземат италианския пътнически кораб „Акиле Лауро" и отправят искане да бъдат освободени 50 техни съмишленици, намиращи се в израелските затвори.
Всички права запазени - Информационна агенция "ФОКУС"
 


Сходни връзки

СЪБИТИЯТА НА ТОЗИ ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди