изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:52 EEST
МЕЖДУНАРОДНИЯТ КОЛЕЖ Е ПРИЕТ В "EURHODIP"    
Образование

Пред НДТ ректорът на висшето училище доц. Тодор Радев



- Доц. Радев, започна учебната година в Международен колеж-Албена. С какво можете да се похвалите след старта й?

- Учебната година в колежа вече започна за студентите от всички специалности. Нещата вървят с много добри темпове. Новото е, че към качественото обучение прибавихме и качествена база, която вече е разширена. В момента се привършват учебните кухня, ресторант и рецепция за хотелиерските практики на студентите. Те ще бъдат готови в началото на ноември.

- Колко студенти има в момента в колежа и каква част от тях са новоприети?

- В момента имаме общо около 350 студенти, редовно обучение в Добрич, като новоприетите са около 150. От всички студенти добричлиите са около 50, останалите са от други градове на България и от чужбина. Имаме и студенти от Македония, Молдова, Беларус, Украйна, Русия, Финландия и Норвегия. В този смисъл в най-скоро време от тавана на фоайето на сградата ще спуснем знамената на държавите, от които е имало или има в момента студенти в колежа ни. Към момента това са 18 страни.

- Международният колеж отскоро е член на европейска организация със седалище в Брюксел. Бихте ли пояснил за какво точно става въпрос?

- Колежът вече е член на организацията "EURHODIP", която един път в годината осъществява прием. Целта й е да даде легитимация на училища в областта на туризма. Избраните за пълноправно членство тази година са нашият колеж, а така също учебни заведения в Ирландия, Италия, Милано, Индия, Португалия, Швеция, Швейцария и Русия. Отхвърлени са обаче кандидатурите на училища от Малта, Турция и Пакистан. Международният колеж е единственото висше учебно заведение в България, което членува в "EURHODIP". На флаговете, които получихме, пише "Водещо хотелиерско училище в Европа".

- Докъде стигнаха преговорите за това в Добрич да има съвместна програма по компютърни науки с университета в Съндърланд, Великобритания?

- Договорът вече е подписан от англичаните. Ние го получихме и остава да се одобри от академичните органи на колежа ни. Припомням че това е договор за съвместно обучение по компютърни науки на английски език. Става въпрос за три специалности, насочени към използването на компютрите в бизнеса. Подобно нещо в България до момента не се учи - как да използваме компютрите, за да се облекчат бизнесът, животът, работата ни. Обучението в Добрич ще започне от есента на 2005 г., а студентите ще завършат с български и британски бакалавърски дипломи.

В същото време очакваме в края на октомври да ни гостува директорът по международните програми на един холандски университет. С него ще говорим тук да се издават български и холандски дипломи по бизнес администрация.

Идеята е и по двете програми, за които споменах, обучението да е на английски език, като за тези, които не го владеят, ще има подготвителна година. В момента в колежа вече две групи учат английски и може в края на годината да стартира и трета.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

МЕЖДУНАРОДНИЯТ КОЛЕЖ Е ПРИЕТ В "EURHODIP" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди