изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:39 EEST
ПЕТ МОМЧЕТА ОТ ИНТЕРНАТА В ПЧЕЛАРОВО СА ПЕТИ ДЕН В НЕИЗВЕСТНОСТ    
НовиниДруги седем деца били наети на частен обект. Било отдавнашна практика възпитаниците на интерната да се използват като работна ръка, без разрешение от оторизираните органи

 

Пет момчета от Социално-педагогическия интернат в добричкото село Пчеларово са в неизвестност от сряда. Информацията бе потвърдена от РПУ-Генерал Тошево. Скандалът обаче е потулен от директора на интерната Йордан Иванов, който не е уведомил нито кмета на Пчеларово, нито шефката на РИО на МОН в Добрич Рина Иванова. Дежурната възпитателка вчера изобщо отказа да говори пред журналисти.

Други пет момчета от дома и две от съседното село Зограф, всички по на 14 години, бяха в неизвестност последните 24 часа. Сигналът бе подаден от общинския съветник Симо Русев. Той бил алармиран от родителите на двете деца от Зограф в 4, 30 часа миналата нощ, че синовете им не са се прибрали от Пчеларово. “Децата се прибраха едва в 10 часа сутринта. Казаха, че били наети от пазача на бившия селски обор в Зограф да развалят тухлена стена в 7, 30 часа сутринта в събота, после пък тръгнали с ТИР-а до Галата, Варненско, където трябвало да разтоварят тухлите. По пътя камионът закъсал и децата го бутали. Възпитателят в интерната каза, че не знаел къде са петте момчета” - обясни Симо Русев. Съветникът извикал по телефона директора Иванов. “Пристигна с такси от Добрич и се развика, че до половин час ще уволни всички възпитатели”, добави Русев.

Според дежурната възпитателка в интерната нямало никакви инциденти с възпитаници на дома. Педагожката категорично отказа да говори каквото и да било пред журналисти. На внезапна проверка в Пчеларово пристигна шефката на инспектората Рина Иванова, след сигнал от журналисти. “Подсъдно е децата да се отклоняват да работят без разрешението на Инспекцията по труда. По образеца броят на възпитаниците тук е 43. В момента в интерната са 13. Сега научих, че петима ги няма от сряда. При инцидент директорите са длъжни в срок от 24 часа да уведомят Началника на инспектората. Тук липсва всякаква документация. Според възпитателката, дневниците и телефоните са заключени от директора. Има специален дневник, който отразява движението на учениците. Според чл. 18 от Правилника за вътрешния ред един ученик може да бъде освободен, ако родителите или настойниците му лично дойдат и поискат да бъда освободен. Първо това трябва да се провери. Трябва да е ясно възпитателите знаели ли са, че децата отиват да товарят тухли. Трябва да се знае и директорът дали е запознат със случая. Него го няма, няма връзка с мобилния му телефон, така че в момента аз съм на нулата,” каза Рина Иванова.

“Възпитателите знаят, че децата ходят да работят. Това не е за пръв път, а от години”, каза Тошо Енчев- човекът, наел седемте момчета. Той бил наясно, че нарушава закона, но го правел заради сираците, които хем нямали родители, хем нямали пари. Този път случаят се разчул, защото камионът закъсал в тиня по пътя и момчетата закъснели, което пък станало причина майките на Венци и Илия да се разтревожат и да алармират общинския съветник.

“Обадиха се, че има хубава работа и добре плащат. Отидохме доброволно. Мислехме, че бързо ще свършим. Камионът обаче затъна в мокър пясък и затова се забавихме. Бяха ни обещали по 10 лева, ама заради закъснението ни дадоха по 15”, разказа 14- годишният Венци.

Днес шефката на РИО Рина Иванова ще поиска от директора на интерната Йордан Иванов писмени обяснения за скандалите в дома. НДТ

 


Сходни връзки

ПЕТ МОМЧЕТА ОТ ИНТЕРНАТА В ПЧЕЛАРОВО СА ПЕТИ ДЕН В НЕИЗВЕСТНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 4.42 секунди