изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:34 EEST
НОЩЕН СТАЖ НА БЪДЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ    
Общество 

Димитрина ДИМИТРОВА

Едноседмичната покана на води известното "БГ шоу" по МСАТ беше творчески използвана от нашия преподавател по специализираните дисциплини Георги Коновски.



В продължение на четири дни екипи от клуб "Млад журналист" при СОУ "П. Р. Славейков" - град Добрич, бяха в "кухнята" на предаването. И въпреки че не за първи път стажуват във варненски медии, интересът на учениците беше голям, стигна се до очаквани конкурентни борби, като посещението се превърна в нещо като награда за най-добрите.

Централата на телевизията е семпла, със стегнато вътрешно разпределение, без обособени места за отдих и пушене. Тук се работи и работи - отдихът е частно дело. При това атмосферата е спокойна и чиста - липсват постоянните облаци тютюнев дим, тровещи нещастните трезвеници. А вечер е спокойно - освен охраната и заетите с предаването, няма излишни хора. Заетите са няколко - гримьорка, организатор, звукооператори, режисьор. И, разбира се, централната фигура - през тези дни - нашият доказал се преподавател. 

Но най-интересно беше да се следи развитието на диалозите. Подобен тип шоута - тип "От телефон до микрофон" - са напоследък модерни у нас. Въпреки че такива отдавна се вихрят на Запад, а и за прочутата Божана Димитрова се разказват легенди - как първа пробива записването предварително и надделява над цензурата. Именно липсата на цензура прави предаването интересно. Включват се зрители, които са разтревожени от случващото се около нас. Те споделят тревогите си в ефир и очакват съвет, насока, дори решение на проблемите си. Понякога виражите на мисълта им са смайващи - след темата за Андрешко - противно на всякаква логика, зрителите зачепкаха проблемите с циганската престъпност и забравиха основното. 

Четири вечери слушахме проблемите на обикновения, нормален българин - оцеляващ, борещ се, търсещ нещо, отчаял се, изискващ, с надежда сочещ път към оправянето. А много често се обаждаха хора, невзели навреме хапчетата си или просто търсещи как да излеят натрупаната негативна енергия. Което е доста натоварващо водещия, пък и публиката, принудена да приеме нечии черни и мрачни излияния. Първо, има нужда от подобни предавания - дори като психотерапевтични противопоставяния на некрасивата ни реалност. Второ, ролята на водещия е важна и трудна - и да се насочва разговорът, и да се вдъхва поне малко оптимизъм, и да се разбужда заспалото гражданско чувство, и да се опонира на някои неморални или антиобществени изяви. А сега с нетърпение очакваме новото предаване - вече самостоятелно водено от г-н Коновски, което започва в събота, 13.40 часа.

 


Сходни връзки

НОЩЕН СТАЖ НА БЪДЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди