изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:52 EEST
ПЕНСИОНИРАНИ ПЕДАГОЗИ ИСКАЛИ ДА ОТГЛЕДАТ УВРЕДЕНО ДЕТЕ    
Новини

150 са децата в Добричка област, които се подходящи са приемни семейства



Семейство пенсионери от Крушари, бивши педагози, са изразили желание да станат приемни родители. Социални работници от тамошната дирекция "Социално подпомагане" започват изготвянето на оценка на семейството. Пенсионерите желаели да вземат в дома си дете с увреждане от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Крушари. Бившите учители имали голямо дете, което работело в немска фирма и помагало финансово на родители си. За това случай разказаха вчера на пресконференция експерти от регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич. Целта на срещата с журналисти бе да се представи приемната грижа - новата социална услуга, алтернатива на отглеждането в семейна среда, която стартира в национален мащаб, обясни директорът на РДСП Снежана Ванкова. В пресконференцията участваха и социални работници от Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в Добрич. Специалистите разясниха какво представлява приемната грижа, кое семейство е приемно, кои деца са подходящи за отглеждане в такова семейство, какво означава да си приемен родител и на какви условия трябва да отговаряш, каква е процедурата, каква подкрепа получава приемното семейство.

Стана ясно, че приемно семейство са двама съпрузи или отделно лице, при което се настанява дете за отглеждане и възпитание съгласно договор. Приемното семейство не е носител на родителските права за разлика от осиновителите и биологичните родители. Изборът на подходящо приемно семейство за определено дете се прави от директора на дирекция "Социално подпомагане" по предложение на социалния работник, работещ с детето и извършил оценяването. Стана ясно още, че след като детето вече е настанено при новите си родители, връзката със социалния работник не се прекъсва. През първия месец тя трябва да се осъществи поне два пъти, а в следващите - най-малко по един. За отглеждане на дете в приемно семейство може да се предоставя еднократна помощ до четири пъти в годината, като общият размер е до 200 лева. Съобразно възрастта на детето се предоставят и месечни помощи - до 7 години - 120 лева, от 7 до 14 години - 140 лева и от 14 до 18 години - 160 лева.

150 са децата от добричка област, които са подходящи за отглеждане в приемни семейства. По-голяма част от тях са настанени в домове. В Балчик и Тервел такива деца няма. В Добрич вече е започнала оценката на шест деца, които са настанени в дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, "Дъга". Между тях са две близначки, както и братче и сестриче. Началникът на Отдела за закрила на детето Иванка Титова обясни, че те не могат да бъдат разделяни в отделни приемни семейства. 

 


Сходни връзки

ПЕНСИОНИРАНИ ПЕДАГОЗИ ИСКАЛИ ДА ОТГЛЕДАТ УВРЕДЕНО ДЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди