изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:24 EEST
"Лъвовете" биха Малта с 4:1    
Спорт

Българският национален отбор по футбол постигна втора победа в осма квалификационна група за Мондиал 2006, след като победи Малта с 4:1 в мач, игран на стадион "Васил Левски" в София.

Христо Стоичков: Можехме да бием с двуцифрен резултат




Гостите поведоха в резултата, но с две попадения на Димитър Бербатов и по едно на Христо Янев и Чавдар Янков футболистите на Христо Стоичков се поздравиха с успеха.

Тази победа качи България на върха във временното класиране в групата, като нашите имат равен брой точки с Хърватия - по 7, но по-добра голова разлика.

Единствената негативна последица за нашите в тази среща бяха жълтите картони, получени от капитана Стилян Петров и Мартин Петров, които ще им попречат да играят в изключително важното домакинство срещу Швеция на 26 март.

Селекционерът на "лъвовете" Христо Стоичков заложи на изключително офанзивна схема, като пусна в игра само двама бранители - Илиян Стоянов и Ивайло Петков. Това позволи на българите да наложат преса в половината на Малта още от началния съдийски сигнал.

Във втората минута Бербатов бе изведен сам срещу вратаря и вкара топката в мрежата, но бе маркирана засада и попадението бе отменено. Само 4 минути по-късно Христо Янев удари горната греда, след което изстрел на Валери Божинов мина на сантиметри от левия стълб.

Гостите обаче успяха да удържат първоначалния натиск на българите и успяха да изненадат 20-те хиляди зрители на трибуните на националния стадион, като поведоха в резултата. В 12-ата минута Майкъл Мифсуд наказва разсеяната ни и разредена отбрана, след като засече отблизо центриране на Стефан Джилио отдясно. Голмайсторът беше оставен непокрит от Стоянов и Петков и изстрелът му не остави шанс на Димитър Иванков.

Последва нов щурм към вратата на гостите от страна на "лъвовете", като Бербатов на няколко пъти пропусна чисти положения. Нападателят на Байер (Л) обаче успя да се реваншира. В 43-ата минута Мартин Петров проби отляво и сложи топката на главата на Бербатов, който от 6 метра с глава я прати във вратата на Малта.

Само 2 минути след подновяването на играта през втората част Христо Янев изведе нашите напред в резултата отбелязвайки гол от пряк свободен удар. Това бе негово второ попадение в третия му мач с националната фланелка.

В 55-ата минута Стилян Петров бе "декориран" в жълто от главния съдия Кери Ричардс след като падна в наказателното поле на гостите след съприкосновение с малтийски бранител.

Само минута по-късно Бербатов необезпокояван от противниковите защитници вкара втория си гол отново отблизо с глава след добро центриране на Янев.

4 минути преди края на редовните 90 Мартин Петров си изпроси жълт картон след реплика към главния съдия. В 87-ата минута Чавдар Янков оформи крайния резултат с изненадващ изстрел от около 25 метра.

Състави:

България: Димитър Иванков, Благой Георгиев, Ивайло Петков,Илиян Стоянов, Христо Янев /72 Росен Кирилов/, Чавдар Янков,,Стилян Петров, Мартин Петров, Валери Божинов /67 СтойкоСакалиев/, Димитър Бербатов, Владимир Манчев /64 Емил Гъргоров/

Малта: Джъстин Хабер, Йън Чантар, Йън Азопарди, РодерикБрифа /46 Антоан Зара/, Брайън Сайд, Люк Димеш, Гилбърг Агиус,Стефан Джилио, Майкъл Мифсуд, Иван Уудс /75 Питър Пуличино/,Клод Матокс /81 Андрю Коен/

http://topsport.bg/

Христо Стоичков: Можехме да бием с двуцифрен резултат

Селекционерът Христо Стоичков изрази задоволството си от победата на националния отбор с 4:1 над Малта в квалификация за Мондиал 2006.

"Радостен съм, че спечелихме, макар и с малък резултат. Тези три точки са много важни за нас. Имахме само дни за възстановяване и не ни беше лесно. Момчетата обаче намериха сили да се хвърлят още от първата минута и да покажат, че искат да победят. Изтървахме много положения, но това е добър резултат. Ако бяхме вкарали всичките си възможности, резултатът сигурно щеше да е двуцифрен", заяви той на официалната пресконференция след мача.

На въпрос какво мисли за жълтите картони на Мартин Петров и Стилиян Петров и фактът, че пропускат мача с Швеция, той отговори: "Ще ни бъде много трудно, но това е футболът. Няма незаменими футболисти, надявам се, че дотогава Здравко Лазаров и Мариян Христов ще бъдат готови да се върнат в отбора. Да пропуснеш един мач не е загуба. С Унгария трите точки ще са много по-важни. Освен това отсъствието на двама ключови играчи ще мобилизира още повече младите момчета, които за пореден път показаха с играта си, че искат да се доказват във всеки един мач, независимо от противника. До март искаме единствено да имаме медийно спокойствие. Другото ще е време за работа, анализи, но когато отборът играе така добре, аз съм доволен. Ще помоля БФС да изтегли втората половина на шампионата с няколко кръга, за да бъдат момчетата от вътрешното първенство подготвени".

Стоичков благодари на българската публика, която според него показала ,че когато играе националният отбор феновете не се делят на "сини" и "червени". Той обяви, че в националния отбор ще бъдат повикани футболисти от младежката селекция.

"Очаквам от тях да играят на най-високо ниво, защото само това е техният шанс да попаднат в "А" тима", каза Камата.

На въпрос кога България е играла по-добре – преди или след почивката, той отговори: "За мен няма първо и второ полувреме, мачът продължава 90 минути".

Съставът и пускането на четирима нападатели и само двама защитници пък Стоичков коментира с думите: "С оглед на това, с което разполагаме, исках да изпробвам нещо ново. Изсписа се много, имаше седем възможни състава в медиите, а аз пуснах осмия. Исках да изтеглим малко халфовете им, за да може да има повече място за Мартин и Валери. Единствената ми забележка е за гола, който допуснахме".

Селекционерът обяви, че ще стиска палци за Исландия срещу Швеция тази вечер.

"Труден мач и за двата отбора. Исландците обаче трябва да се хвърлят за победа, ако искат да запазят шансове за второто място в групата", завърши Христо Стоичков.

http://topsport.bg/

 


Сходни връзки

"Лъвовете" биха Малта с 4:1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди