изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:02 EEST
Ако Манолов положи клетва, ще бъде самоуправство    
ПолитикаОще за драмата с кметските избори в Свиленград

Ако Георги Манолов положи клетва като кмет на Свиленград днес, актът може да бъде определен като незаконен и като проява на самоуправство - коментираха юристи от Окръжния съд в Хасково. Припомням, че съдът вчера спря решението, с което общинската избирателна комисия в Свиленград посочи Манолов за победител на изборите.

Определението на съда е мотивирано с необходимостта от равнопоставеност между Манолов и жалбоподателите Георги Илиев и Сергей Станишев. Като страни по съдебен спор, който не е приключил, те трябва да имат еднаква възможност за събиране на доказателства. Съдиите приемат, че встъпвайки в длъжност Манолов ще бъде в позиция над опонентите си и може да им попречи.
Събралият над 58% от гласовете на свиленградчани е атакуван от над 3 жалби в Окръжен съд - Хасково. В тях се посочва, че изборният резултат е манипулиран. Като доказателства са изброени непозволена агитация, раздаване на пари и извозване на гласоподаватели до урните, както и безпрецедентният факт, че 4 от 11-членната комисия на ОИК се подписаха срещу решението.
Следващото заседание на съда по жалбите на БСП е насрочено за 28 октомври.

Минути преди насрочената за днес официална сесия на Общинския съвет в Свиленград, председателят на местния парламент получи определението на Хасковския окръжен съд, с което се спира обявяването за кмет на Георги Манолов.
Избраният кмет, който трябваше да положи клетва и да встъпи в длъжност, не се яви на общинското заседание. Според запознати, той е в София.

Председателят на общински съвет Свиленград Христо Русев разпусна днес заседанието на съвета, след като прочете решението на Хасковски окръжен съд. Тържествената сесия имаше само една точка в дневния ред: полагане клетва от новоизбрания кмет. Присъстваха 17 от 21 съветници, т.е. имаше необходимия кворум. Христо Русев заяви, че свиква редовно заседание на общинския съвет следващата седмица, на което ще бъдат разгледани наболели въпроси на града.
До окончателно решение, градоначалник отново ще бъде Христо Минков, който управлява общината миналия мандат, яви се на извънредните избори за кмет и също оспорва по съдебен ред резултатите от вота.

Решението на Хасковския окръжен съд е постановено на закрито заседание снощи, но до началото на насрочената за днес свиленградска сесия никой - освен Висшия съвет на БСП и кандидата за кмет на социалистите Георги Илиев - не беше запознат с него. С информация не разполагаха официално нито Общинската избирателна комисия, нито победителят от балотажа Георги Манолов. Определението на съда не подлежи на обжалване.

http://www.darik.net

 


Сходни връзки

Ако Манолов положи клетва, ще бъде самоуправство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.96 секунди