изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:49 EEST
* 16 ОКТОМВРИ - ДЕН НА АНЕСТЕЗИОЛОГА    
Здраве

НАД 6 000 АНЕСТЕЗИИ СЕ ИЗВЪРШВАТ НА ГОДИНА В ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА

На 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница в САЩ е дадена първата анестезия в света.



Тогава за първи път е направена хирургическа интервенция под анестезия от хирурга Мортан пред аудитория. От тогава всяка година световната общественост чества датата 16 октомври като Ден на анестезиолога. "Тази анестезия се смята за едно от най-големите открития в света, което спасява болния от болката и така се отваря възможност за извършване на големи операции, които дотогава са били невъзможни" - коментира за НДТ д-р Георги Димитров от ОАРИЛ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

В добричката болница се предлагат всички видове обезболявания, които са възможни в съвременната медицина. Началникът на ОАРИЛ д-р Тошко Тодоров сподели, че на година се дават около 6 000-7 000 анестезии. През отделението за 12 месеца преминават между 400-500 пациенти, които се обслужват от високо квалифициран персонал. В ОАРИЛ работят 12 лекари и 24 медицински сестри, които са до пациентите 24 часа в денонощието. Леглата са осем, но при необходимост могат да бъдат приети и по-голям брой пациенти. На практика в отделението се лекуват най-тежките случаи, това става съвместно със съответните специалисти.

Пред приключване е реконструкцията в ОАРИЛ, споделиха д-р Тодоров и д-р Димитров. Както НДТ писа, в отделението се извършва цялостен ремонт, тъй като в него ще бъде инсталирана модерна мониторингова система, предоставена от Кантоналната болница в Шафхаузен, Швейцария. "Тя дава възможност за 24-часов запис на ситуацията на всеки пациент" - обясни д-р Димитров. Чрез системата ще се извършва непрекъснато наблюдение на всички жизнено важни функции - сърдечна дейност, дишане, газообмен и др. Тя представлява 8 индивидуални монитора, които са поставени до леглата на болните, два дъщерни и централа. Апаратурата е на консорциума "Маркет Хелеге" и до преди четири месеца е била инсталирана в реанимацията на болницата в Шафхаузен. "Това е първият случай, когато във финансирането се включват всички акционери - общините в областта, Министерството на здравеопазването - коментира д-р Димитров. - Вероятно, това ще бъде и моделът за в бъдеще".

 


Сходни връзки

* 16 ОКТОМВРИ - ДЕН НА АНЕСТЕЗИОЛОГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди