изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:01 EEST
Открит е дворец, в който вероятно е погребан Чингис Хан    
По света  В равнините на Монголия японски археолози откриха останки на дворец, където вероятно е погребан Чингис Хан. Мястото, където е бил положен древният завоевател след смъртта си, е загадка от векове.

Дворцовият комплекс е построен в самото начало на 13 век на около 230 километра източно от столицата Улан Батор. Сред руините археолозите са открили части от метални инструменти, парчета от порцеланови съдове и конски кости, изгорени заедно с други ритуални предмети. Учените обясняват, че жертвоприношения на коне се правели само за високопоставени хора като Чингис Хан и потомците му.

"Целта ни е да разберем как Чингис Хан е успял да се сдобие с такава огромна власт и да създаде такава обширна империя. Междувременно открихме доказателства, че дворцовият му комплекс по-късно е бил превърнат в мавзолей за потомците му. Това се потвърждава от намерените навсякъде жертвеници", разказва проф. Шинпей Като, археолог.

Проф. Като смята, че гробницата на владетеля е близо до двореца, защото приближените му трябвало да ходят всекидневно до там, за да изпълняват ритуали. Работата на учените, обаче е трудна, тъй като се посреща враждебно от местните хора. В Монголия има поверие, че разравянето на древни гробници унищожава душите, които се смятат за пазители на живите. Затова в миналото археолозите бяха принуждавани да прекратят разкопките си, заради протести. Гробът на Чингис Хан е загадка от векове. Преди 3 години екип от американски археолози обяви, че го е открил близо до родното му място. Според легендата, приближените на владетеля убили слугите и войниците, присъствали на погребението.
http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Открит е дворец, в който вероятно е погребан Чингис Хан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди