изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:54 EEST
СЪБИТИЯТА НА ТОЗИ ДЕН    
ИсторияКакво се е случило на 19 октомври по света?

На 19 октомври в България:

1195
Мощите на свети Иван Рилски са пренесени от Средец /София/ в новата българска столица Търново след като цар Иван Асен завладява Средец. По времето на цар Петър мощите на светеца са пренесени от Рилския манастир в Средец.

1819
Роден е Иван Николов Момчилов – български просветен деец. Един от инициаторите за откриване на Даскалоливницата (класното училище) в град Елена. Взема дейно участие и в църковно-националната борба. Автор на учебници и учебни помагала. Създава първата граматика на старобългарски език.
Роден e в град Елена. Завършва Духовна семинария в Херсон (Русия), след което е учител в родния си град и в Горна Оряховица.

1856
Роден е Константин Никифоров – български военен и държавен деец, майор. Той е първият българин военен министър. Константин Никифоров e роден в Габрово. Получава стипендия и заминава да учи в град Николаев, Русия. През 1876 г. се прехвърля в Румъния и работи за подпомагане на българите, пострадали при потушаването на Априлското въстание 1876 г. След това се връща в Русия, където завършва Константиновското военно училище и Михайловската артилерийска академия в Санкт Петербург. През 1883 г. става преподавател във Военното училище в София. В периода 1885–1886 г. е военен министър в правителството на Петко Каравелов. Съдейства за развитието на артилерията и за победата на българската армия по време на Сръбско–българската война през 1885 г. След детронацията на княз Александър I Батенберг напуска Българската армия. Отдава се на книжовна дейност. Публикува "Ръководство по артилерията" и сътрудничи на вестник "Търновска конституция".

1865
В Казанлък е роден полковник Димитър Йосифов Йосифов. Завършва Военното училище в София. По време на Балканските войни през 1912–1913 г. е дружинен командир в 34-ти Пехотен Троянски полк. През Първата световна война (1914–1918 г.) е командир на Втора бригада от Десета Пехотна Беломорска дивизия.

1868
Роден е Алекси Стоянов Стоянов - военен, ген. Флигел-адютант на цар Фердинанд I и на цар Борис III. Роден в Пирдоп. Завършва Военното училище в София. Служи в Двореца до 12 февруари 1919 г.


1877
В хода на Руско-турската Освободителна война е извършена неуспешна атака на румънски войски при Гривица.

1886
Започват заседанията на Трето Велико Народно Събрание. Негов председател е Георги Живков, сменен на 22 юни 1887 г. от Димитър Тончев (крайни либерали). Отклонена е неофициалната руска кандидатура за нов български княз на грузинския княз Николай Дадиани Мингрели.

1903
Провеждат се избори за XIII-то ОНС. Те са спечелени от управляващата Народнолиберална партия (132 от общо 189 места). Гласуват 41 % от избирателите.

1904
В София е основано дружество "Съвременно изкуство".

19 - 21 октомври 1907
В София се провежда първият конгрес на Младолибералната партия. На него се приема устав и програма.

1912
Умира Христо Андреев Топракчиев - военен, поручик, един от основоположниците на българската военна авиация.
Христо Топракчиев е роден в Бургас през на 16 декември 1885 г. Завършва Военното училище. Участва в конкурса за авиатори и през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио. След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение до завръщането на Радул Милков.
Христо Топракчиев заедно със Симеон Петров първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. Тя влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти.
Христо Топракчиев е първата жертва на българската и световната военна авиация. Самолетът му се разбива близо до летището, при което Христо Топракчиев загива.

1915
С постановление на правителството, одобрено от XVII-то ОНС, Храм-паметникът "Свети Александър Невски" в София е преименуван на "Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий". Постановлението е отменено през декември 1921 г.

1915
Трета армия подновява Кубадинската операция в Добруджа. Според плана за Кубадинската операция - Генерал Стефан Тошев предвижда да се разсече центърът на Кубадинската позиция. Фелдмаршал Макензен не приема българския план. След като поема ръководство на войските в Добруджа, той ги разделя на две групи - Източна и Западна. Източната група с командващ генерал Тодор Кантарджиев трябва да извърши пробив на левия фланг на отбраната. Западната група под командването на генерал Стефан Тошев трябва да сковава противника на определения й участък. Планът на фелдмаршала не води до решителни резултати, което се потвърждава и в хода на операцията.

19 - 22 октомври 1916
Части от Трета българска армия превземат на Кубадин и Топракхисар .

1925
Завършва петата конференция на градските кметове, която прераства в учредителен конгрес на Съюза на българските градове, който е член на Международния съюз на градовете със седалище в Брюксел и с орган списание "Самоуправление".


1931
Умира Стефан Панаретов - дипломат, общественик, член на БАН. Завършва Робърт колеж в Цариград, след което остава да преподава в него български език След потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е изпратен от екзарх Антим I в Англия, за да запознае европейската общественост с жестокостите, извършени от турците. Участва активно в съпротивата срещу решенията на Берлинския договор от 1878 г., изнася сказки в редица американски университети и организации за българския национален въпрос. През 1914–1925 г. Панаретов е първият български пълномощен министър във Вашингтон. Включен е в състава на българската делегация, която подписва Ньойския мирен договор от 1919 г. През 1921 г. е български делегат в ОН.

1943
Завършва посещението на регентите при Хитлер.

1944
Овладяна е Стражинската позиция.

1944
Българското правителство съобщава, че признава представителството на Франция в София като представителство на "нова Франция на Де Гол" и така подновява дипломатическите отношения с Франция.

1949
Подписва се първата спогодба за стокообмен и плащания между България и ГДР.


1957
България и Египет подписват културна спогодба .

1967
България и Афганистан подписват спогодби за търговия и за плащания с Афганистан.

1971
В "Държавен вестник" е публикувано разпореждане на Министерския съвет за изнасяне на някои промишлени дейности от големите градове към малките градове и изостаналите райони. Целта е ускоряване развитието на тези райони.


19 - 21 октомври 1976
Провежда се Третият конгрес на Съюза на българските писатели.

1982
Завършва посещението на министъра на външните работи Петър Младенов в Швейцария.

1983
Завършват консултациите между министерствата на външните работи на България и Гърция в София.


На 19 октомври в света:

1448
Османският султан Мурад II разбива християнските войски начело с Ян Хуниади в битката при Косово.


1781
Завършва последното голямо сражение от американската Война за независимост - при Йорктаун (Вирджиния) британските войски на генерал Корнуолис се предават на генерал Вашингтон.

19 - 20 октомври 1980
Във Варшава е проведено заседание на Комитета на министрите на външните работи на държавите от Варшавския договор.

1813
Армията на Наполеон е разбита при Лайпциг от силите на обединена Европа в сражението, наречено по-късно „Битката на народите".

1939
В Любляна, Полша е създадено еврейско гето.

1944
Американския артист Марлон Брандо дебютира на сцената на Бродуей.

1954
Великобритания и Египет подписват споразумение, според което британските войски трябва да се изтеглят от зоната на Суецкия канал, като си запазват правото за 7 години да се завърнат в случай на война; Египет от своя страна се задължава да разреши свободното преминаване на кораби през канала.

1996
В Австралия се поставя световен рекорд с приготовлението на коктейл от 25963 литра.

1999
Прието решение за строителство на втори тунел под Ла Манша, предназначен предимно за автомобилния транспорт.
 


Сходни връзки

СЪБИТИЯТА НА ТОЗИ ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди