изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:34 EEST
ДНЕС МОЖЕ И ДА ПАДНЕ МАНДАЛОТО ПО ДЕЛОТО НА СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ    
Ред и сигурност

Цял ден вчера Окръжният съд слушаше обясненията на бившия изпълнителен директор на "Добруджански протеин" Светослав Тодоров. Най-накрая той проговори пред Темида, след като на няколко пъти се отказа от това си право.



Тодоров закъсня за вчерашното заседание. Точно в 10 ч. съдия Снежана Колева попита адвокат Димов къде е обвиняемият. Защитата каза, че от сряда няма връзка със С. Тодоров. "Съдът да чака подсъдимия е недопустимо!", отсече Колева, след което адвокат Димов първо излезе на вън, а след това започна да набира по мобилния си телефон обвиняемия. Разбра, че Тодоров има транспортен проблем пред съда, който го е забавил. В 10:08 С. Тодоров бе на линия и заяви, че е готов да дава обяснения по всички пунктове, по които е обвиняем. "По начина, по който са повдигнати обвиненията, не се признавам за виновен. Имам информация за оказан натиск на свидетелите в процеса. Ръководството на "Добруджански протеин" е привиквало хората и и ги е инструктирало какви показания да дават по време на процеса. Има давление при извършване на инвентаризацията след моето задържане", каза подсъдимият. Веднага след това съдия Колева поиска да се установи имущественото положение на С. Тодоров. Оказа се, че той няма движими или недвижими имоти на негово име с изключение на един лек автомобил шкода, който е запориран.

 "Живея в кооперация, която е на името на децата ми. Вилата е на съпругата ми. Имаме два автомобила, но те се водят на фирмата на жена ми", каза Тодоров.

Опасявайки се, че съдът може да му вземе това, което има на негово име, той е продал имот по улица "Отец Паисий", веднага след като е излязат от следствието. Разказа как е стигнал до поста изпълнителен директор, след което взе отношение по всички пунктове, по които е обвиняем. По пункт първи той заяви, че "Добруджанска месна компания" /Карапелит/ е натрупала задължения към "Добруджански протеин" и затова поискал да се покрият дълговете, като вземе прасета от ДМК. "Целта бе "Добруджански протeин" да ги доогледа, продаде и да покрие загубите си. Много хора ме предупреждаваха да внимавам, когато търгувам с животни, да търся сигурен пазар. Казваха ми: "Ще вземат животните, без да ти платят". Говорих с жена си и стигнахме до решението да ги продам на нейната фирма, а тя да ги търгува. Така сделките тръгнаха чрез фирмата на съпругата ми "Алфа-Д". Знам как се е осъществило фактурирането при продажбата на прасетата на жена ми, но при другите сделки не. Според мен сделката с прасетата бе положителна" - каза С. Тодоров.

Вторият пункт по обвинението касаеше доставката на слънчогледов шрот от силистренската фирма "Палас 94", който при получаването е описан само като шрот. Според прокуратурата, фирмата доставяла слънчогледов шрот вместо по-скъпия соев шрот и в този смисъл сделката е опорочена. Така се стига до плащане на по-евтиния, а в същото време се получават фактури за по-скъпия с уговорката, че това е инцидент в практиката и че когато бъде ударена чертата, всичко ще бъде наред. В хода на делото кантарджийката, която дала показания, е починала. Тя казала, че "Палас 94" винаги е внасяла слънчогледов шрот. Тодоров винаги й се обаждал как да опише стоката. Защитата оспори това. "Тази грешка разбрах от представителя на силистренската фирма Явор Георгиев. Никой от счетоводството не ми се обади за нередността", оправда се обвиняемият.

Следобед защитата представи банково бордеро. "Постарали сме се да изчислим остатъка от сумата, която дължим за нарушенията, които сме нанесли на фуражното предприятие. Внесохме 850 лева, с което смятаме, че сме се издължили", каза адвокатът.

Съдът изслуша вещото лице Дарина Дойчева, която за по-малко от 24 часа изчисли размера на законната лихва по сумите във всички пунктове на обвинителния акт от момента, в който, според обвинението, са били присвоени, до датата на възстановяването им и до 20 октомври. Новата счетоводна експертиза по делото съдържа 47 страници.

"Даде ми се много малко време да се запознаем с нея", каза защитата. По другите пунктове от обвинението Светослав Тодоров заяви: "Твърденията на Красимир Донев от досъдебното производство са плод на фантазия". Обвиняемият обясни как правели инвентаризация и как компенсирали загубите от предходния месец. По пункт 6 Светослав Тодоров сподели, че е дал 1 072 520 кг зърно на ДМК. "С Антон се разбрахме да прехвърлим наша собственост по негова партида. Той да я ползва за производство на фураж. Уговорката бе да го възстанови от новата реколта. Стана обаче така, че махнаха него и мен. До освобождаването ми, той не ми е давал пари за царевицата. След това каза, че е заделил средства. С тях закупих 138 т. Инвентаризацията през юли 1997 г.показа, че липсват 600-700 т. Остана ми да погася близо 500 т. Бях на път да сключа сделка. Царевицата щях да взема от кораб. След санитарния контрол се оказа, че стоката е с амброзия и корабът бе насочен към Бургас, където зърното бе смляно", заяви Тодоров. В края на обясненията си пред Темида, той заяви, че част от думите му в разпитния протокол в следствието не били негови.  

Делото продължава днес в 9 часа.  НДТ

 


Сходни връзки

ДНЕС МОЖЕ И ДА ПАДНЕ МАНДАЛОТО ПО ДЕЛОТО НА СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.61 секунди