изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:23 EEST
Археолози откриха златни бижута от 4-ото хилядолетие преди Христа    
КултураЧетиристотин златни апликации отпреди 5000 години са открити досега от археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея.

От един месец археолозите на НИМ Мартин Христов и Иван Христов под ръководството на проф. д-р Васил Николов извършват разкопки на селище и некропол от раннобронзовата епоха, датирано от 3200-1900 г. преди Христа, в едно от подбалканските полета. Засега точното място няма да бъде съобщено до края на разкопките. Златните украшения са открити в участък с площ от около 50 кв. м. Сред тях има големи кръгли апликации за дрехи, кръгли пръстенчета, използвани за гердани, от които в Троя има намерени три подобни украшения. Съкровището има също теслички с неясно предназначение, кръгли корубести апликации за дрехи, златни мъниста, цилиндърчета с различни размери и висулки с форма на спирала.

Намерена е квадратна халка с инкрустирани бисери. Датировката на предметите е от края на 4-ото и началото на 3-ото хилядолетие преди Христа, което означава, че са по-стари от тракийските златни съкровища с 3000 години. Археолозите смятат, че са попаднали на производствен център на бижута, базиран на златото в полиметалните руди, които и сега се използват в Челопеч, Пирдоп, Панагюрище. Досега от тази ранна епоха от историята на земите ни са известни само единични находки на подобни златни предмети, обясни проф. Николов. В някои от предметите са инкрустирани бисери с диаметър само 1.5 милиметра, което по мнение на бижутери може да стане само ако се използва силна лупа.

Огромният брой златни предмети и фината изработка свидетелстват за неподозирано високо ниво на технологиите на цивилизацията в нашите земи в бронзовата епоха, в което се състои високата научна стойност на разкопките, коментират археолозите.http://www.journey.bg/

 


Сходни връзки

Археолози откриха златни бижута от 4-ото хилядолетие преди Христа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди