изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:19 EEST
С 1440 ПО-МАЛКО СА БЕЗРАБОТНИТЕ В СРАВНЕНИЕ С 2003-А    
ОбществоЗа четвърти пореден месец безработицата в общините Добрич, Добричка и Крушари е по-ниска от средната за страната

С 1440 по-малко са безработните, регистрирани в дирекция "Бюро по труда" в Добрич, през септември, в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи старши експертът в дирекцията Маргарита Матева. През предходния месец хората без работа в общините Добрич, Добричка и Крушари са 7459, докато през септември 2003 г. са били 8899. Намаление бележи техният брой и в сравнение с август - те са със 119 по-малко. Равнището на безработица в трите общини е 11,26 процента, четвърти пореден месец тя е по-ниска от средната за страната. Основните причини за спада са в разкритите работни места в сезонните дейности, които са действащи и през септември, непрекъсваното търсене на работници и специалисти в хранително-вкусовата и шивашката промишленост, в строителството, както и в сферата на образованието в началото на учебната година. Намаляването на безработицата се дължи и на ефективното партньорство на дирекцията по реализиране на програми и проекти за обучение и заетост с международно финансиране.

363 клиенти на ДБТ са постъпили на работа през септември, като почти всички от тях са се реализирали с активното съдействие на трудовите си посредници. Спрямо август, броят на устроените на работа се е увеличил с 47. През септември на работа са постъпили 60 безработни в производството на маргарин и захарни изделия. По проект, финансиран по програма ФАР, в строителни дейности работа са започнали 20 безработни. Голяма част от хората без работа са устроени като анкетьори, работници на автомивки, шивачи, общи работници. По програми за заетост работа са започнали 62 продължително безработни, като една част от тях са наети за изпълнение на обектите по проект "Красива България", по национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", Програма за заетост на хора с трайни увреждания.

Интересът на работодателите по обявената процедура в края на септември по насърчителните мерки от Закона за насърчаване на заетостта бе изключително голям, каза още М. Матева. Съветът за сътрудничество е одобрил разкриването на 61 преференциални работни места. С това броят на работещите на субсидирани работни места през октомври ще се увеличи.

 


Сходни връзки

С 1440 ПО-МАЛКО СА БЕЗРАБОТНИТЕ В СРАВНЕНИЕ С 2003-А | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди