изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:56 EEST
УДОСТОВЕРЕНИЯТА НА РУСО ВАЖАТ ЗА ТРИ МЕСЕЦА    
НовиниУдостоверенията, които издава РУСО за пред личните лекари за удостоверяване на редовни здравноосигурителни права, се издават за срок от три месеца.

Това обясни директорът на местното поделение на НОИ Пламен Петров във връзка с жалба на наша съгражданка в редакцията на "Нова добруджанска трибуна". Валентина Георгиева - учителка от Добрич, се оплака от "ходенето по мъките" след влезлите от 1 октомври платени медицински услуги за лицата без здравни осигуровки. Жената разказа, че съпругът й Георги Димитров имал по вина на работодателя 6 месеца с неплатени осигуровки за здраве и по тази причина си извадил удостоверение от РУСО в Добрич. Удостоверението обаче било с давност 3 месеца и малко след този период мъжът пак посетил личния си лекар. Той е с диабет и хипертония и всеки месец получава лекарства с намаление. Лекарят му поискал ново удостоверение, тъй като предното било с изтекъл срок. Г. Димитров се отказал за втори път да чака за документа в РУСО и си платил стойността на цялата рецепта. "Според Закона за здравното осигуряване, лица, които не са изрядни повече от три месеца, губят правата си. Именно за това удостоверенията се издават за срок от три месеца", обясни П. Петров.
В. Георгиева сподели възмущението си и от друг факт. Тя разказа, че всеки месец при изписването на рецепта мъжът й заплаща потребителска такса. "В медиите толкова се тръбеше, че такса се плаща при преглед при личен лекар, но не и само ако става дума за рецепта. А дори на самите лекарски кабинети е написано, че и за рецепта се плаща" - сподели читателката ни. От РЗОК в Добрич обясниха, че при всяко посещение при лекар изпълнителят на медицинска помощ трябва да извърши и преглед на пациента, а не само да му се напише рецептата. В касата постъпвали много подобни сигнали, всеки случай се изяснявал индивидуално. По принцип обаче в закона не било категорично записано, че само при изписване на рецепта трябва или пък не трябва да се плаща потребителска такса.
Коментирайки създалата си ситуация, читателката ни сподели и нещо друго - пред нея лични лекари се оплаквали, че с влизане от 1 октомври на платените медицински услуги за лица без здравни осигуровки изгубили пациенти и така заплатите им намалели с по 300 лева. "А ако на нас, учителите, ни намалят заплатите с 300 лева, трябва да доплащаме...." - прави проста сметка Валентина Георгиева.
 


Сходни връзки

УДОСТОВЕРЕНИЯТА НА РУСО ВАЖАТ ЗА ТРИ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди