изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:20 EEST
ПРОЕКТОБЮДЖЕТ'2005 НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ СТЪПВА НА ЗНАЧИМО НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ    
НовиниВчера царският ковчежник Милен Велчев внесе в кабинета на председателя на НС проф. Огнян Герджиков правителствения законопроект за бюджет 2005.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на  НДТ в Народното събрание

Вчера царският ковчежник Милен Велчев внесе в кабинета на председателя на НС проф. Огнян Герджиков правителствения законопроект за бюджет 2005. Документът е записан на CD и финансист N1 го нарече бюджет на стабилността, ускореното икономическо развитие и напредъка. Милен Велчев си осигури подкрепата на коалиционния партньор с обещанието, че ще осигури 38 млн. за земеделието. Според министъра те не са значителна сума и спокойно могат да се осигурят за сметка на други разходи. В сравнение с 2004 г. бюджетът на земеделското министерство е увеличен с почти 10%. Кабинетът няма взето решение дали може да изпълни искането на нововремци да се отделят 5% от брутния вътрешен продукт за образованието. По всичко личи, че управляващите ще постигнат консенсус с бившите си колеги, защото без гласовете им бюджет 2005 едва ли ще мине в пленарната зала. Ситуацията около приемането на бюджет 2005 е малко по-различна, заради крехкото парламентарно мнозинство и предстоящите избори, затова и кабинетът е склонен на компромиси. Като първи жест управляващите вкараха Закона за партиите, сътворен от нововремците, в седмичния дневен ред.
Министър Велчев определи още бюджет 2005 като изключително важен за икономически живот на страната. Той ще осигури необходимите условия за подписването на договора за присъединяването ни към ЕС. Велчев призова всички депутати да поставят националния интерес пред партийния и да дадат своя глас за бюджет 2005. Царският ковчежник демонстрира самообладание, независимо от предстоящите битки в присъствието на премиера Симеон Сакскобургготски. Със завидно спокойствие премиерът успокои законотворците, че ще отстъпи на ДПС и не счита искането им за ултиматум. Той заяви, че земеделието е една много отговорна глава и България трябва да спази поетите ангажименти към ЕС.
На актуалния въпрос, предизвикал бум в медиите - Как оценява изявлението си, че не е премиер на всички българи - Симеон Сакскобургготски отвърна по-царски, че отново става дума за чисти спекулации, а това води до извода, че нещата в страната вървят сравнително добре. Премиерът не счете за необходимо да отговори на въпроса дали ще демонтира табелите "сделано по време на НДСВ". Предложението на ОДС да се включи в дневния ред демонтирането на табелките с името на НДСВ не бе уважено и от председателя на НС Огнян Герджиков. Шефът на царската група Станимир Илчев бе пръв защитник на царските думи. "Мандатът на НДСВ не е театрология и не бива да изпадате в екстремални тълкувания" - заяви той. Този, който добре познава манталитета на премиера, ще разбере, че той призовава всички българи да обединят усилията си за доброто на БЪЛГАРИЯ. Само нечия мисъл, обременена от прехода, би могла да сътвори подобна недвусмислица. "Разчитайте езика на постъпките му, а не се втурвайте в динамичния свят на думите му" - призова колегите си той. Царският депутат препоръча на присъстващите да гледат с модерна ирония на думите на царя-премиер.
От ОДС изразиха несъгласието си с изявлението на Симен, като го определиха като безпрецедентно. Те поискаха незабавна корекция на царските думи. Червената опозиция прояви снизхождение към грамотността  изказа на премиера и обяви, че за нея по-важното е какви са делата на кабинета. От Народен съюз попитаха, какво означава един народ да смени чипа си. Те призоваха българските избиратели да не променят чипа, а да променят премиера на следващите избори.
Съпартийците на Надежда Михайлова апелираха да се свият партийните знамена, защото хората очакват помощ от държавата и от институциите, а не думи. Освен анализа на царските слова и бюджета, депутатите приеха в пленарната зала промените в закона за ДОД. Данък печалба спада с цели 4 пункта и от 19 става 15%. Намалява се данъчната ставка върху представителните и социални разходи с цели 3 пункта. Пада и корпоративният данък от 19 на 15%. Увеличават се ставките за начисление на амортизациите от 30 на 50%. Въобще новият проектобюджет предизборно изобилствува от данъчни облекчения, чрез които хазната ще се лиши с близо 360 млн. лева. Според икономисти, финансист N1 отново добре е премерил приходите и разходите и бюджет 2005 ще бъде безспорно труден за приемане в пленарната зала, но затова пък лесен за изпълнение.


 

 


Сходни връзки

ПРОЕКТОБЮДЖЕТ'2005 НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ СТЪПВА НА ЗНАЧИМО НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди