изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:35 EEST
БРЮКСЕЛ ЩЕ САНКЦИОНИРА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ ПО САПАРД    
Политика

  “От Брюксел ще санкционират нарушенията и злоупотребите в САПАРД”, обяви на пресконференция в Добрич лидерът на Националното сдружение БЗНС Яне Янев след едноседмично посещение в Брюксел. “През последните 3 години по програма САПАРД има много нередности и недостатъци. Над 30 процента от взетите субсидии ще трябва да бъдат върнати”, каза Янев. Масово се нарушава изискването кандидатите за субсидии чрез проекти да развиват дейност поне от 3 години.



Според земеделския лидер, повече от 40 на сто от фирмите, които са получили пари по САПАРД, са новорегистрирани. “Това е абсурд. Нарушава се редовно редът на кандидатстване. Фирма, подала документи 20-а по ред, изведнъж става първа. Дадени са пари за 100 декара овощен масив, засадени са не повече от 70. Никой не знае къде са отишли парите за другите 30 декара. Не е спазена и формулата 50 на 50 вложения като инвестиции. Тук нарушенията са при повече от половината фирми, защитили проекти. В строителството пък има изкуствено завишаване на фактури. Брюксел няма да остави така нещата и ще наложи санкции”, обясни Янев.

Чрез евродепутати, в Европейската комисия и в Европейския парламент ще бъдат внесени официални предложения за нови правила при кандидатстване по програма САПАРД, съобщи Яне Янев. Държавната агенция САПАРД да стане надправителствена структура със самостоятелен статут, която да се отчита единствено и само пред Народното събрание. Управителният съвет на агенцията да е съставен от външни експерти от Европейската комисия. Агенцията да подлежи на контрол от граждански организации, да има публичен регистър на кандидатите по САПАРД, са част от предложенията, обяви в аванс Яне Янев.

След приемане на закона за политическите партии, само три земеделски организации отговарят на изискванията, каза в Добрич Яне Янев, председател на Националното сдружение БЗНС. “Това сме ние, БЗНС на Мозер и БЗНС на Пинчев”, поясни той. В съда имало регистрирани над 20 земеделски организации. С новия закон автоматично ще се заличат 200 партии и ще останат около 30-50 партии, които пак са много за България, смята Янев. 25 на сто от всички общински съветници пък ще останат без партии.

Повече от десет малки партии вече са се обадили с намерение да се влеят в БЗНС на Янев. Той отказа да ги назове конкретно. Между тях имало и няколко земеделски формации. “На този етап мога да цитирам само НИЕ, с когото вече са проведени сондажни разговори”, каза Яне Янев.

Как Националното сдружение БЗНС ще се яви на изборите, ще бъде окончателно решено на Третия редовен конгрес на партията на 27 ноември в София.

 


Сходни връзки

БРЮКСЕЛ ЩЕ САНКЦИОНИРА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ ПО САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди