изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:19 EEST
БЕНЗИНОВА КОЛОНКА НА "ПЕТРОЛ" ЩЕ ИМА НА ЮЖНИЯ ПОЛЮС    
НовиниОт 2005 г. ще има гориво за моторните шейни на Антарктида

Макет на бензинова колонка на “Петрол” за зареждане на моторни шейни ще сложи на Южния полюс българската антарктическата експедиция “Тангра” 2004, беше съобщено на съвместна пресконференция на организаторите от Атлантическия клуб и техните партньори от “Петрол Холдинг”АД. Догодина ще има цяла бензиностанция на “Петрол”, обеща участникът в експедицията и известен наш алпинист Дойчин Василев.

България е там, където има дори само един българин – това е мотото, с което “Петрол Холдинг” АД подкрепи експедицията. С убеждението, че българският дух няма граници и че добрите неща се случват когато българи помагат на българи. Благодарим на “Петрол Холдинг” и лично на изпълнителния директор на компанията Митко Събев, че станаха не само спонсори, но и участници в замисъла и неговата мотивация, каза другият член на експедицията проф. Любомир Иванов.

След две седмица двамата с Дойчин Василев тръгват към Антарктида. Мисията на експедицията е да се съберат научни данни за планинската верига Тангра на о. Ливингстън. Ще се направи нещо неизвършвано досега – траверсиране на Тангра планина. Двамата българи ще преминат през всички върхове на над 30-километровия хребет. С други думи ще покорят над 16 върха с около 1000 метра височина и два от по 1700 метра височина. Целта е да се извърши картографиране на района.

Експедицията ще продължи от края на ноември до началото на февруари.

Екипът на експедицията:

Освен Председател на Атлантическия клуб в България, Президент учредител на Фондация Манфред Вьорнер и известен математик, Любомир Иванов е член на междуведомствената Работна група за Антарктида от 2002, председател е на българската Комисия по Антарктическите наименования към Министерството на външните работи от 1994. Участвал е в 3 антарктически експедиции (1994-1995, 1995-1996 и 2003). Специалист е по антарктическа топонимия и география. В експедицията ще отговаря за събирането на научната информация.

Дойчин Василев е известен български алпинист, участвал в 7 експедиции с 11 изкачвания на 7 хилядници. Участвал е в трите научни експедиции в Хималаите до Лхотце, Еверест и Анапурна през 80-те години и в още 6 експедиции през 90-те години на ХХ век. За самостоятелното си изкачване на Еверест през 1997 г. е награден с най-високото държавно отличие – орден Стара Планина І степен. Фотографията му е хоби и второ призвание. Дойчин Василев ще отговаря за сигурността по време на работа и за заснемането на телевизионен филм за експедицията. Фокус/НДТ

 


Сходни връзки

БЕНЗИНОВА КОЛОНКА НА "ПЕТРОЛ" ЩЕ ИМА НА ЮЖНИЯ ПОЛЮС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди