изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:30 EEST
Призивът на Кадафи за премахване на смъртното наказание е манипулация, твърди британски журналист    
Новини  Призивът на либийския лидер Муамар Кадафи за премахване на смъртното наказание е неискрен и не е в полза на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.

Това каза пред РФИ журналистът Пол Хавиланд, координатор на благотворителен фонд за семействата на медиците ни. Според Хавиланд, който нашумя у нас с поредица статии в британския печат в защита на българските сестри, това изказване на Кадафи е “умна манипулация на медиите и общественото мнение в Либия”.

Припомнямe, че вчера медиите разпространиха споменатото изказване на Муамар Кадафи пред юристи в Триполи, в което същевременно се отправя критика към Турция, че е приела да отмени смъртното наказание под натиска на Европейския съюз.

Първоначално човек си мисли, че думите на Кадафи са добра новина за българските медици. Но после си казваш – момент, какво точно казва той? Той се опитва да се представи в добра светлина, говорейки почти като “Амнести Интернешънъл” – все едно, че самият полковник е против смъртното наказание, но либийският народ не бил съгласен с отмяната му, казва Хавиланд.

Това е блъф. Либия е държава – “уан-мен шоу”. Там става това, което желае той. Двойнствени са и думите му, че Триполи би премахнало смъртното наказание самостоятелно, а не под натиска на света, както е направила Турция. Това трябва са се разбира така – че Европа и Америка не бива да си въобразяват, че режимът му ще се поддаде на натиск, допълва журналистът.

Кадафи изпраща противоречиви послания. На собствения си народ казва: ние сме независими, не се поддаваме на международния натиск. Реалността, е че Кадафи се поддава на натиск от чужбина, в случаи като компенсациите за атентата в берлинската дискотека “Ла Бел”, атентата в Локърби, обещанието, че Триполи няма да се занимава с оръжия за масово унищожение, смята още Хавиланд.

Кадафи се съгласи на това, само и само да бъдат отменени санкциите срещу страната му. Това със сигурност представлява поддаване на международен натиск. Лидерът обаче иска да внуши на собствения си народ, че това не е така. Той играе двойната игра много умно. Изявлението му от онзи ден също е много умно. Аз самият обаче не бих се доверил на сговорчивостта му. Мисля, че той играе игра. Международният натиск по несправедливия процес срещу българските медицински сестри трябва да продължи. Не трябва да го оставяме на инерцията, допълва той.

Според Хавиланд ако Върховният съд на Либия отмени смъртните присъди, властите в Триполи ще се постараят отмяната да изглежда като решение, взето по независим начин. Ако обаче някой твърди, че либийското правосъдие е независимо, то той изопачава фактите. Има само привидна независимост, но всеки знае, че Кадафи командва парада, обяснява той.

Процесите в Либия са като в криво огледало, в което понякога полковник Кадафи играе опозиция на самия себе си. Речта му, разпространена от агенциите вчера, е ясен знак за това, какво Кадафи иска съдът да направи. И съдът стриктно ще спази указанието, разбира се, смята журналистът.

Според него Кадафи търси изход от безизходицата и иска съдът да отмени смъртните присъди. Вероятно съдиите ще го послушат, защото той съвсем ясно им показа какво се очаква от тях. Много бих се изненадал, ако либийският върховен съд потвърди смъртните присъди. И все пак Либия е непрозрачна страна и може да се окаже, че зад последните думи и действия се разиграва друга, по-дълбока игра. Около Коледа ще разберем дали съм прав, разсъждава Хавиланд.

На 6 май целият свят бе шокиран от произнасянето на смъртните присъди срещу българските медицински сестри. Общественото мнение по света се обявява против смъртното наказание.
Сега Кадафи също изрази позиция за премахване на смъртното наказание – все едно четеше от доклад на “Амнести интернешънъл”.
Всъщност новината е положителна за делото срещу българките не за друго, а защото думите на Кадафи доведоха до това, все повече хора по света да четат и слушат за това дело. В дописките за тази реч на Кадафи почти всички медии споменават делото срещу българските медици. Няма съмнение за връзката между изявлението на Кадафи и съдбата на медицинските сестри. Това поставя делото под по-голямо международно внимание, което е от полза за изхода му. Не съм обаче сигурен дали в дългосрочна перспектива изявлението на либийския лидер е за добро на българките, е мнениетона Пол Хавиланд.

Да си представим, че смъртното наказание не бъде изпълнено, но самата присъда не бъде отменена? Дали това няма да остави българките в затвора за още шест години? А това е непоносимо. Ние искаме Либия да приеме, че съдът е сбъркал, че цялото дело е протекло по нечестен начин, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения и че цялата процедура не е процесуална.

Не зная, дали България официално е реагирала на изявлението на Кадафи. Мисля, че никак не е лесно на българското правителство да изрази позиция по такова изказване, понеже то изглеждаше като вътрешен либийски въпрос. Предпазливостта от българска страна е разумна.
Нито може да се вика “победа!”, нито може да се осъдят тези думи. Кадафи е много умен, а българското правителство няма друг избор, освен да бъде много, много предпазливо. А независими правозащитници като мен и моите колеги сме призвани – а и ни е по-лесно – да гледаме под повърхността на тази афера. Бих я окачествил като нови маневри и манипулации от негова страна, заключва Хавиланд.
http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Призивът на Кадафи за премахване на смъртното наказание е манипулация, твърди британски журналист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди