изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:54 EEST
ВСЯКО ШЕСТО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО Е СКЛОННО ДА СТАНЕ ПРИЕМНО    
ОбществоПочти всяко шесто българско семейство е склонно да стане приемно и да дари с обич и топлота дете, за което близките му не могат да се грижат.

Това сочи изследване на Агенцията за социални анализи, направено в цялата страна, съобщи за НДТ директорът на регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич Снежана Ванкова. Резултатите сочат още, че приемната грижа, за популяризирането на която в момента в страната тече национална кампания, е предизвикателство предимно за младите хора с по-високо образование - 30 процента от тях са висшисти. Склонни да станат приемни родители са предимно българи, имащи поне едно дете, работещи и поне в момента - с постоянни доходи. "Противно на очакванията, че към приемната грижа ще се насочат по-бедни семейства, данните от изследването показват обратното" - коментира С. Ванкова. Според нея, в изследването се отчита и фактът, че все още много хора не са запознати с приемната грижа.

Кампанията по популяризирането на този нов вид услуга стартира през миналия месец и в Добричка област. След нарочна пресконференция и последвалата добра медийна разгласа се увеличава броят на семействата - както от Добрич, така и от други общини на областта, които се интересуват от условията и начина, по който могат де вземат у дома си дете и да се грижат за него. Това бе и поводът да се обърнем към експертите на регионалната дирекция "Социално подпомагане" с въпроси, свързани както с бъдещите приемни родители, така и със самите деца.

Приемни родители - едно или две лица, могат да станат всички пълнолетни граждани, обясниха експерти от дирекцията. Горна възрастова граница не е фиксирана, но все пак възрастна на родителя трябва да е съобразена с потребностите на детето. Друго условие е приемните родители да не са лишавани от родителски права или да са с ограничени такива, да не са поставяни под запрещение. Те трябва да са здрави физически и психически. Доходът на член от семейството не трябва да е по-нисък от 120 лева. При подаване на документите приемното семейство попълва въпросник за самооценка, който цели да се определи мотивацията му. Всяко семейство, пожелало да стане приемно, преминава през специално обучение. То е в рамките на четири сесии от по три часа всяка. Ако приемните родители желаят да се грижат за дете с увреждане, обучението трае осем сесии от по три часа. И в двата случая то се провежда от социални работници на Отделите за закрила на детето към съответните дирекции "Социално подпомагане".

Самите социални работници също преминават през обучение, разказа С. Ванкова. Такова се е провело наскоро в Добрич от Мойра Кинг - представител на британската организация "Източноевропейско партньорство". В обучението са се включили социални работници и юристи от Отделите за закрила на детето в областта, директорите на дирекции "Социално подпомагане", експерти от регионалната дирекция. Предстои обучение само на социалните работници, които да бъдат подготвени от своя страна да обучават приемните семейства.

В хода на отглеждане на дете в приемно семейство социалният работник ще продължи наблюдението "изкъсо" - каза С. Ванкова. Ако установи разногласия между родителите, ако детето не е приемано добре от някое от биологичните деца или др., договорът с приемното семейство ще се прекратява.

Какви са децата, които имат нужда от приемни родители - този е другият въпрос, който неминуемо вълнува бъдещите им семейства. Експертите от регионалната дирекция обясняват, че това са деца, които по някаква причина не могат да живеят в собственото си семейство и са лишени от грижите на родителите си. Някои от тях са без родители или са били изоставени от тях в дом. Други са били малтретирани и оставането им собствения им дом е невъзможно. Трети имат нужда от грижа само временно, докато семействата им преодолеят определени трудности или криза, в която се намират. "Всички те обаче са преживели тежки моменти и се нуждаят от много обич" - споделят експертите от регионалната дирекция. И допълват, че не бива да се забравя, че на тези деца ще им е необходимо повече време, за да свикнат с приемните си родители и с новия си начин на живот в новото семейство.

Ако имате допълнителни въпроси във връзка с приемната грижа, можете да ги зададете на телефоните на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" - 605 659 и 602 109 или на редакционните телефони на в. "Нова добруджанска трибуна".

 


Сходни връзки

ВСЯКО ШЕСТО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО Е СКЛОННО ДА СТАНЕ ПРИЕМНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди