изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:55 EEST
ИЗГРАЖДАТ ОЩЕ 12 ЗАЩИТЕНИ ЖИЛИЩА    
Общество

Възможностите за развитие на алтернативните социални услуги представиха вчера в Добрич експерти от Агенция "Социално подпомагане"



12 защитени жилища за хора с леки умствени затруднения ще бъдат изградени в страната през следващата година, съобщи вчера в Добрич Петя Демирева - началник отдел "Методология на социалните услуги" към Агенция "Социално подпомагане" на МТСП. Тя припомни, че първите защитени жилища бяха разкрити наскоро в Сливен и Батак. Ремонтът на сградите, където ще бъдат разкрити новите 12, тече в момента, те се финансират по "Красива България. "Целта на защитените жилища е хората да придобиват всеки ден нови умения - да готвят, да чистят и т. н.т., както и трудови умения, за да могат да се вградят в обществото" - обясни П. Демирева. В защитените жилища ще живеят по осем души, персоналът ще е от трима квалифицирани работници. Издръжката на едно лице за година е в размер на 1 221 лева. Началникът на отдел от АСП каза още, че дирекциите "Социално подпомагане" са получили методиката за защитени жилища и предстои да запознаят с нея представителите на кметските екипи по места. П. Демирева изрази надеждата, че и в нашата област, където има две специализирани институции за хора с умствени затруднения, ще бъдат изградени такива жилища.

Възможностите за развитие на тази и останалите 11 алтернативни социални услуги бяха представени вчера в Добрич пред представители на неправителствени организации. Освен Петя Демирева, присъстваха и главният експерт "Връзки с обществеността" на АСП Георги Терзийски и Мариета Цветанова - програмен директор на "Каунтърпарт". Стана ясно, че в агенцията към момента са регистрирани 461 доставчика на социални услуги, като 70 процента от тях вече работят успешно по реализацията им. Най-застъпени в момента алтернативни услуги били дневните центрове за деца или за възрастни с увреждания, дневните центрове за възрастни и центровете за рехабилитация и интеграция.

Пред присъстващите бяха представени и дискутирани и последните промени в Закона за социалното подпомагане, влезли в сила от началото на 2003 г. Според експертите от АСП, те целят привличането на партньори - общините, неправителствените организации и бизнеса, при предоставяне на социални услуги. Целта е стимулиране на неправителствените организации да предоставят такива услуги, да се определи кръгът от лицата, които могат да бъдат техни доставчици, да се въведат задължителни критерии и стандарти за извършването им, както и да се усъвършенства механизмът за контрол.

 


Сходни връзки

ИЗГРАЖДАТ ОЩЕ 12 ЗАЩИТЕНИ ЖИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди