изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:19 EEST
Спират кранчето на партиите от клубове под наем    
ПолитикаДържавата ще си взима обратно помещенията, ако бъдат отдадени на трети лица срещу заплащане, предвиждат приети от депутатите текстове

Лидерът на "Новото време" (NovotoVreme.bg) Емил Кошлуков обвини парламентарната левица, че саботира четенето на новия закон за партиите заради приетия текст, с който им се отнема възможността да ползват помещения срещу по-нисък наем.

Твърдението на Кошлуков беше предизвикано от факта, че в продължение на час и половина след началото на извънредното заседание на Народното събрание коалиция "За България" използва всякакви процедурни възможности, за да се отложи гласуването на закона за партиите, информира БНР.

От лявата опозиция поискаха и извънредна почивка, с което предизвикаха изявлението на "Новото време", че саботират приемането на закона, тъй като им се отнема възможността да преотдават под наем и да ползват заедно с трети лица държавните помещения за партийни клубове.

"Извинявам се от името на целия български народ на БСП, че ще им вземем държавните помещения на наем почти без пари, но това е смисълът на този закон - да спрем далаверите в партиите - заяви Кошлуков. - От този момент нататък, когато не мина номерът и те не успяха да си запазят магазините, кръчмите, чалгаджийниците, започна активно блокиране на закона. Съжалявам, че използвам този език, но ние правим второ извънредно заседание на парламента само и само да мине законът, който да уреди публично и прозрачно живота на политическите партии."

Ако партийните клубове бъдат дадени под наем, помещенията ще се отнемат от политическата сила, предвижда още законът, внесен от "Новото време".

По-рано депутатите гласуваха финансовият контрол върху дейността на партиите и управлението на предоставеното им имущество да се осъществява от Сметната палата (Bulnao.government.bg).

До 31 март на текущата година партиите ще са задължени да изготвят и предоставят финансовите си отчети за предходната календарна година, допълва БНР.

Към тях ще трябва да се прилагат списъците на дарителите и размера на даренията, както и списъци на предприятията с под 5% държавно или общинско участие, предоставили средства на съответната политическа сили.

Отчетите ще подлежат на финансов одит от независим одитор, който не може да е член на партията или да получава възнаграждение под каквато и да е форма.

До 31 март партиите ще трябва да публикуват отчетите си и в най-малко един национален всекидневник.

Имената на партиите, които не подават отчетите си в срок, ще се огласяват от Сметната палата до 15 април.

Предвидено е ако финансовите отчети не бъдат представени в Сметната палата или не се публикуват в пресата, партиите да губят правото си на държавна субсидия до провеждането на следващите парламентарни избори.

Същата санкция ще се налага и в случаите, когато Сметната палата установи придобиване или разходване на средства в противоречие на този закон.

http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Спират кранчето на партиите от клубове под наем | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди