изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:38 EEST
* 20 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ    
Образование

СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" Е... МНОГО ЯКО УЧИЛИЩЕ

НДТ разговаря с директора на училището - Юлияна Герасимова. Поводите за срещата ни с нея са два - Международния ден на учителя утре и 25-ата годишнина от създаването на училището



- Г-жо Герасимова, какво е настроението в училище "Св. Климент Охридски", сега, когато чествате 25 години от създаването му?

- Настроението е празнично. Тази седмица върви цялостна проверка на училището и ми се иска в навечерието на празника тя наистина да докаже какви са възможностите на СОУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това подготвяме концертните и другите празнични изяви. На 25 ноември е водосветът в училище. Ще поканим наши бивши възпитаници, както и бившите директори Димитър Илчев и Савка Йовкова. На 24 ноември ще се състои фолклорният концерт с ПФА "Добруджа", за да покажем как талантите на училището творят заедно с професионалистите от ансамбъла. Класическият концерт е насрочен за 23 ноември. В него ще се представят децата, които се обучават в класовете по класически инструменти и класическо пеене.

- Утре отбелязваме Международния ден на учителя. Според Вас, как съумяват учителите, въпреки трудностите, да поддържат ентусиазма си?

- За щастие, наистина успяваме да го поддържаме, но е трудно. В днешно време трудът на учителя не е оценен от обществото, и, обикновено, всички негативи, свързани с възпитанието на децата, се отправят към него. А учителят е, може би, човекът, който в това трудно време си върши най-съзнателно работата. Затова ми се иска да изкажа благодарност към всички учители в СОУ "Св. Климент Охридски", защото те са ангажирани не само учебния, но и с възпитателният процес. Щастливи сме от резултатите, които показа проведената анкета сред нашите ученици и родители. Тя бе по предложение на министерството на образованието. Мнението на родителите и учениците е, че училището, което те са избрали, е много добро. Дори мога да цитирам някои детски изказвания: "Много яко училище" - това са думите на тийнейджърите. Те са избрали училището, защото подготовката е много добра и им дава възможност за много изяви. Позволява им да творят в различни извънкласни дейности, свързани с изкуството. А родителите са го избрали, защото училището е известно в града и в България, защото те са бивши възпитаници или защото са чули от свои близки и познати, че училището заслужава да обучава техните деца. Всичко това ни крепи. Възрожденският дух в нашето училище го има, защото децата ни са добри.

Но не казвам, че всичко е лесно. Много са трудностите, които преодоляваме.

- През годините учителската професия винаги е била една от най-уважаваните. Кое кара преподавателите да се чувстват удовлетворени от своята работа?

- Децата и пак децата. Те са умни, начетени, те защитават името на своите учители. От това по-голямо удовлетворение за нас няма.

- Знаем, че СОУ "Св. Климент Охридски" поддържа и международни контакти. Най-известни са тези с италианския град Фивицано. Нека поговорим повече за тях и за другите държави, с които имате взаимоотношения?

- В контакти сме, например с музикалното училище във френския град Тарнос. Дори преди няколко дни получихме поредното писмо по електронната поща с поздравления от тях. В момента се обсъжда как ще бъдат разменните начала тази година - дали те ще ни гостуват или ние. До един месец те ще ни отговорят на въпросите. Френските ни партньори на поздравяват с новата учебна година, с празника и много искат да се срещнем. А наистина, традиционните ни контакти са с Италия. Ние там доказахме себе си. Затова разширяваме връзките със съдействието на г-н Акиле Марини. Ще осъществим контакти с тяхното музикално училище. Много е важно професионалните контакти да бъдат на високо ниво. По този начин музикантите обменят опит, а следващата стъпка е обмяната на детски групи, които съвместно да творят.

- Какво успяхте да постигнете през тази година по отношение на материалната база в училището?

- Във връзка с това, че от април сме на делегиран бюджет, направихме доста неща в училище. Успяхме да акордираме пианата, акордеоните, да ремонтираме едно от стълбищата, което беше в лошо състояние. В момента децата от паралелките по изобразително изкуство работят по един проект, заедно с колегите-художници. До края на декември проектът ще бъде готов. Официално ще го открием в навечерието на концертите през май, свързани с юбилея. Оборудвахме класни стаи с нови чинове и маси, закупихме много дидактически материали за колегите по химия, физика, биология и т.н. Заедно с това платихме много такси за конкурси, поехме доста пътни разходи за участия в различни конкурси на нашите деца.

- И накрая - Вашето пожелание към учениците и учителите в СОУ "Св. Климент Охридски".

- Да са живи и здрави. И дано творческият дух и ентусиазъм не угасват у тях.

 


Сходни връзки

* 20 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.29 секунди