изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:09 EEST
МАЙКА ОТКАЗАЛА ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА НА МАЛКОТО СИ МОМИЧЕНЦЕ    
Общество

След намесата на социални работници от Отдела за закрила на детето и съдействието на роднини, детето ще бъде лекувано. Предстои му операция в "Пирогов"



Жена от Добрич не желаела да подложи на лечение от туберкулоза детето си - на година и половина, и се наложила категоричната намеса на социални работници от Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане". Както НДТ писа, сред случаите на насилие над деца неглижирането от страна на родителите заема най-голям дял.

Сигнал за отказа на майката да бъде лекувано детето й постъпил в ОЗД на 4 ноември от Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. След консултация със специалисти в Тубдиспансер било установено, че момиченцето е болно от туберкулоза. То било с 6 килограма по-леко от нормалното за възрастта си, тъй като не било хранено редовно, по думите на майка му - веднъж на два дни. Неосъзнавайки тежестта на болестта, тя отказвала да остане в отделението и искала да го лекува у дома си. Била категорично против и лечението, което трябвало да бъде осъществено във Фтизиатричната клиника на болницата "Света София" в столицата, където постъпват деца с туберкулоза. "Майката въобще не осъзнаваше риска, искаше да напусне детско отделение срещу подпис. За това и се наложи нашата категорична намеса" - разказаха социални работници. Според тях, в случая не е ставало въпрос за липса на финансови средства. Жената била самотна майка, имала още едно дете. На месец получавала във вид на различни помощи 132 лева, плюс безплатно отопление по енергийната програма на МТСП. Според социалните работници, се касае за лоша хигиена, неадекватни родителски грижи, липса на елементарни родителски умения. "Това пълно безхаберие застрашаваше живота на детето, тя повтаряше "Ще му мине" - споделят работилите по случая. След като не успели да се разберат с майката, те потърсили нейни роднини, откъдето получили пълно съдействие. Жената била убедена да остане в Детско отделение, докато бъдат изготвени документите на момиченцето и след това да постъпи на лечение в София. От ОЗД й отпуснали средства за транспорта и лечението в столицата като превенция за дете в риск. От роднини на болното от туберкулоза дете те научили, че в края на миналата седмица е прието в "Пирогов" за операция, вероятно на белите дробове.

Сигнали за тежките случаи на неглижиране от страна на родителите получаваме най-често от лекарите на Детско отделение, разказаха от Отдела за закрила на детето. Ако се установи, че родителите не осъзнават риска, който крие дадено заболяване за здравето и живота на детето, могат да приложат и по-строга мярка. Според Закона за закрила на детето, то може да бъде изведено от семейството и настанено в специализирана институция.

 


Сходни връзки

МАЙКА ОТКАЗАЛА ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА НА МАЛКОТО СИ МОМИЧЕНЦЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди