изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:10 EEST
НАКИТИ ОТ 17-19 ВЕК ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА    
Култура

Те са дарени на добричкия исторически музей от Петър Славински, по повод 1300 години България. Експозицията бе открита във връзка с 95-години от неговото рождение и 124 години от рождението на Йовков. Петър Славински е един от първите носители на Йовковата награда през 1985 г.



Изложба, посветена на 95-ата годишнина от рождението на Петър Славински, бе открита вчера в Добрич. Повод за това е и 124-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков, която се навърши вчера. Експозицията включва книги, документи, снимки, пишещата машина на П. Славински, както и изключително интересна колекция от накити. Те са събирани от Роза и Стоян Попови от различни краища на България. Стават притежание на Петър Славински по време на Втората световна война, който пък ги дарява на Историческия музей в Добрич, по повод честването на 1300 години България. Накитите са около 60, датират от периода 17-19 век и са изработени с невероятно майсторство от бронз, сребро и позлата. Сред тях има т.нар. "диадема кръжилото" /свързана е с българската болярска аристокрация/, пафти, косичници, прочелници, игли за коса и др.

На откриването на изложбата вчера присъства литературният критик Константин Младенов, който е, може би, единственият изследовател на Петър Славински. Стана ясно, че съществува идеята да бъде учредена национална литературна награда на името на твореца по повод 100-годишнината от неговото рождение /през 2009 г./. Това е предложено от инициативен комитет, сформиран в София. Предложението е наградата да се връчва през пет години, по време на "Националните културни празници" в Албена и с нея да се отличават белетристи, творили на екологична тематика.

Петър Славински е първият кмет на София след 9 септември 1944 г. Бил е военен кореспондент по време на Втората световна война. През периода 1953-1954 г. е директор на Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Литературната му дейност включва стихотворения, разкази, приказки за деца и т.н. В цикъла романи "Краят на господарите" Петър Славински отразява впечатленията си от Втората световна война. Автор е на творби за живота в Добруджа - "Пролет в крайморския дом", "Просторите на Добруджа" и др. Създател е на сценария на филма "Птиците долитат при нас", който е откупен от ЮНЕСКО и е разпространен в над 50 страни. Творбите на Петър Славински са превеждани на немски, руски, словашки, украински и чешки.

 


Сходни връзки

НАКИТИ ОТ 17-19 ВЕК ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди