изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:15 EEST
Адриан Нъстасе води на президентските избори в Румъния, според предварителните резултати    
Новини

Букурещ/София. Настоящият премиер на Румъния Адриан Нъстасе води на президентските избори в страната, според предварителните резултати, огласени малко след приключването на изборния ден



Това съобщи за Агенция “Фокус” журналистът от PRO TV Кармен Аврам. Според резултатите Нъстасе води с 41,1% от получените гласове пред другия основен кандидат за президентския пост, настоящият кмет на Букурещ Траян Бъсеску.
Румънската национална телевизия обяви, че 43,7% от гласувалите са подкрепили Нъстасе, а 34,7% - Бъсеску. По предварителни резултати 11,6% са гласували за националиста Корнелиу Вадим Тудор.
Според информацията 38,9% от избирателите са гласували на парламентарните избори, които се провеждат едновременно с президентските, за управляващата Социалдемократическа партия, а 35,4% - за опозицията. Кандидатите на партията "Велика Румъния" са били подкрепени от 30,1% от избирателите.
Точно в 21.00 ч. приключи изборният ден на парламентарните и президентските избори в Румъния.
Както Агенция “Фокус” по-рано съобщи ниска избирателна активност се отчита на изборите в Румъния. “Гласувах заради едно единствено нещо – Румъния да се отърве от бедността”, заяви румънският премиер Адриан Нъстасе след като упражни правото си на глас, който е един от основните претенденти и добави, че “останалото са просто подробности”. ЦИК на Румъния обяви по-рано, че избирателната активност е много слаба и малка част от 18-те милиона румънски граждани, които имат правото на вот, са се явили пред избирателните урни.
Останалите претенденти за президентския пост са събрали, както следва: Марко Бела - 4,2%, Георге Чиуханду - 1,7 на сто, Георге Бекали - 1,6 процента.
В гласуването за места в Сената управляващата партия в съюз с Румънската хуманистична партия печелят 40,1%, коалиционният съюз Националнолиберална партия-Демократическа партия - 33,8% от местата, на трето място по събрани гласове се нарежда националистическата партия "Велика Румъния" с 13,1%, партията на унгарците в Румъния - УДМР е събрала 6,1 процента. Следват партията "Нова Генерация" с 2,1 на сто. На последно място в надпреварата за сенатските места се нарежда партията на селяните - християндемократи с 1,7%.

Агенция “Фокус” припомня:

Днес в Румъния се провеждат едновременно парламентарни и президентски избори. Изтича вторият мандат на 64 годишния Йон Илиеску. През февруари 1990г. Илиеску оглавява Временния съвет за национално единство. През май 1990 г. той е избран за президент на Румъния и печели първите президентски избори след приемането на новата румънска конституция през октомври 1992 г. През декември 2000г. той е преизбран за президент.
Претенденти за поста му са:
Настоящият премиер Адриан Нъстасе, 54 годишен, лидер на управляващата Социалдемократическа партия, участвал в управлението на страната в периода 1996 - 2000 г. Завършил история, философия и право, публикувал много книги по международно право. Според последното социологическо проучване на "Дата медиа" и IRSOP Нъстасе би събрал 41% от гласовете на електората. Подкрепян е от настоящия президент Йон Илиеску, който няма право да се кандидатира, тъй като изтича вторият му мандат.
Кметът на Букурещ Траян Бъсеску, 53 годишен, лидер на опозиционната Демократическа партия,. Бил е министър на транспорта от падането на комунизма до 1992 г. и в периода 1996 - 2000 г.Бивш морски капитан. 32% от анкетираните подкрепят кандидатурата на Бъсеску
Третият претендент Корнелиу Вадим Тудор,54 годишен, с националистически възгледи, участва в президентския балотаж през 2000 г., спечелен от Йон Илиеску. На тези избори обаче проучването на "Дата медиа" и IRSOP предвижда 13% за Корнелиу Тудор- очаква се той да отпадне от надпреварата.
При избора на парламент Социалдемократическата и Демократическата партия са основните политически сили. Социалистите градят предизборната се кампания върху успехите на управлението си – приемането в НАТО, успешните до този момент преговори с ЕС, отмяната на шенгенските визи, подобряване на икономическите показатели.
Опозицията обвинява за провал в борбата с корупцията и твърди, че икономическите данни - 8.1 % ръст за първите 9 месеца на годината, са изкуствени- ръстът се дължи на парите, влизащи в Румъния от живеещите в чужбина румънци, а положението на живущите в страната не се е подобрява.
Анализаторите смятат, че и двете партии ще получат между 35% и 40% от гласовете. Тава ще наложи коалирането с някоя от малките партии влезли в парламента. Очаква се националистите на Корнелиу Вадим Тудор да бъдат трета парламентарна сила, способна да събере около 13 % от вота. Но за сега и Социалдемократическата и Демократическата партия се дистанцират от тях. Четвърта партия с потенциал да преодолее петпроцентовата бариера и да влезе в парламента е Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Те обявяват, че нямат политически пристрастия и ще се коалират с партията, получила най-много гласове.
 


Сходни връзки

Адриан Нъстасе води на президентските избори в Румъния, според предварителните резултати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди