изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:10 EEST
НА ТОЗИ ДЕН ПО СВЕТА    
История

Събитията, станали на 29 ноември по света



На 29 ноември в България:

1877
Западният отряд влиза в Орхание (Ботевград). Започват боеве при Арабаконашкия проход.
В хода на Руско-турската война са създадени три отряда – преден,източен и западен. За преминаване на Балкана е определен Предният отряд (в който влиза и Българското опълчение) на генерал. Й. В. Гурко, за обезпечаване на фланговете са определени Източният и Западният отряд.
От 31 октомври 1877 г. за командващ на отряда е назначен генерал Йосиф Гурко. Планът за настъпление на Западния отряд към Орхание (Ботевград) и София е одобрен на 7 ноември 1877 г. от император Александър II.

1915
Българските войски освобождават последните три града във Вардарска Македония-Дойран, Гевгели, Струга.

1920
Обнародван e Закон за подпомагане на детската литература.

1920
Завършват успоредните конгреси на Либералната, Народнолибералната (генадиевисти) и Обединената народно-либерална партия одобряват протокола за сливане от 31 октомври и учредяват Националлиберална партия .
Националлибералната партия изразява интересите на търговско-промишлената буржоазия, едрите земевладелци и дребните стокопроизводители. Ръководството й се осъществява от Централно бюро. В периода 1920–1923 г., по време на управлението на БЗНС, НПЛ се намира в опозиция. След отказа на останалите буржоазни партии за съвместна борба срещу земеделското правителство установява единодействие с част от запасното и действащото офицерство. Чрез своите съмишленици във Военния съюз НЛП взема участие в държавния преврат на 9 юни 1923 г. и се включва със свой представител в правителството на проф. Ал. Цанков (1923–1926 г.). В средата на септември 1923 г. групата на д-р Н. Генадиев напуска НЛП и образува нова политическа организация Народно единство. След излизането на нейния представител (Б. Смилов) от сговористкото правителство НЛП минава в опозиция. През юли 1925 г. Д. Петков заедно с група свои съмишленици обявява възстановяването на НЛП. През ноември 1926 г. група дейци начело с бившия министър Б. Смилов се отцепват и образуват своя самостоятелна политическа групировка под името НЛП. Тази група е за сближение със сговористкия режим. Тези сепаратистки действия дават отражение върху организационното състояние на НЛП и довеждат до отслабване на нейното политическо влияние в страната. След слабото представяне на партията в общинските и окръжните избори през 1926 г. и в парламентарните през май 1927 г. националлибералите пристъпват към обединение. През септември 1928 г. се сливат със стамболовистите, а през юли 1929 г. и с крилото на Б. Смилов. Извършеното обединение е нетрайно, защото през 1930 г. смиловистите се откъсват като самостоятелна политическа групировка и вземат участие с двама свои представители в кабинета на А. Ляпчев (1926–1931). НЛП се включва в образуването на Народния блок. След спечелването на парламентарните избори (юни 1931) участва в коалиционния кабинет. Недоволните от участието на партията в блоковото правителство начело с П. Н. Даскалов напускат нейните редове (септември 1932 г.). През март 1933 г. лидерът на партията Г. Петров заедно със своите привърженици образува нова политическа формация също под името НЛП. Към НЛП през април 1934 г.отново се присъединява групата на Б. Смилов. След държавния преврат на 19 май 1934 г. партията е забранена. С това се слага край на нейното съществуване. Печатен орган : в. "Независимост".

1927
Българска делегация в Добрич подава протестен мемоар до румънското Вътрешно министерство против изстъпленията на аромънските колонисти от организацията "Акциуня румъняска" против българите от Южна Добруджа.

1944
Заместник-председателят на Съюзната контролна комисия (СКК) ген. Сергей Бирюзов уведомява премиера Кимон Георгиев, че комисията пристъпва към работа и че инструкции до българското правителство ще бъдат давани само от представителите на съветското ръководство.
Съюзна контролна комисия (СКК) е контролен орган, създаден да следи за изпълнението на условията на Московското примирие, което е сключено на 28 октомври 1944 г. между България и Великите сили победителки. В състава й са включени представители на СССР, Англия и САЩ. Дейността на комисията се ръководи от съветския маршал Ф. И. Толбухин, който по-късно е заместен от ген.-полк. С. С. Бирюзов. Целта на СКК е да наблюдава за предаването на СССР на всички обекти, принадлежали до този момент на Германия и съюзниците й, да съдейства за прочистването на Българската армия от фашистки елементи, да подпомага преминаването на войската и флота към мирновременно устройство и др. СКК преустановява дейността си на 15 септември 1947 г. след ратифицирането на Парижкия мирен договор 1947 г..

1948
България и Израел установяват дипломатически отношения.

1948
Установени са дипломатически отношения между България и Корейската народнодемократична република.

29 ноември - 2 декември 1954
България участва в първата конференция на европейските социалистически страни в Москва по осигуряване на мира и сигурността в Европа. Приема се предложение за създаване на общоевропейска система за колективна сигурност.

1969
Публикуван е Закон за задграничните паспорти.

1973
Официално посещение на председателя на Министерския съвет Станко Тодоров в Куба.
Станко Тодоров е политически и държавен деец. Кандидат-член и член на Политбюро на ЦК на БКП в периода 1961-1988 г.. Заема отговорни държавни постове: министър на земеделието от 1952 до 1957 г., председател на Държавната планова комисия от 1959 г. до 1962 г., зам.-председател от 1959 г..Председател е на Министерския съвет от 1971 до 1981 г.. В периода 1981-1990 г. е Председател на Народното събрание .

1976 г.
Открива се Тридесет и третият конгрес на БЗНС.

1983
Национално съвещание в София по проблемите на селското стопанство.

1990
Андрей Луканов подава оставка като министър-председател под натиска на протестите и стачката на КТ "Подкрепа" и на КНСБ.
Андрей Карлов Луканов е български политик и държавник. Заема поста на министър-председател от 8 февруари до 20 декември 1990 г.. В периода 1987-89 г. министър на външнотърговските връзки . Член е на Политбюро и секретар на ЦК на БКП от 1989 г.. Член е на Висшия съвет на БСП в периода 1990-91 г..

1998
На 29 ноември 1998 г. се провежда Първа национална конференция на ЛДС, в който участват 1002 делегати от цялата страна. Според решенията на този конгрес ЛДС ще бъде политически съюз. Либералнодемократичният съюз, оглавен от д-р Желю Желев, заявява намерението си да заеме центристкото политическо пространство.
Той е основан на 10 юли 1998 г. Членове на ЛДС са Движението за права и свободи ( ДПС),съюз "Нов избор", Либерално-демократична алтернатива (ЛДА) с председател д-р Желю Желев и Свободна радикалдемократическа партия (СРДП).Председателството е на ротационен принцип за по една година.

1999
Вестник "Уолстрийт джърнал" публикува годишната си класация на източноевропейските държави в преход. Оглавяват я Унгария, Словения, Полша, Чехия, а България е на 10 място от 27 държави.

29 - 30 ноември 2001 г.
Соломон Паси е на посещение в Гърция, където получава обещание, че Гърция ще се бори за приемането на България в НАТО през 2002. Това е първото му посещение като външен министър

2002
Тридесет и деветото НС отхвърля внесените от ПС на ОДС и ПГ на КБ проекторешения за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет на Република България.
Предложенията са гласувани по отделно.
Против предложението за вот на недоверие, внесено от народните представители от ПС на ОДС, гласуваха 134 народни представители. 100 бяха"за" и двама се въздържаха.
Народното събрание отхвърли и предложението за вот на недоверие на правителството, поискан от ПГ на Коалиция за България, със 132 гласа "против", 98 гласа "за" и 4
"въздържал се".


На 29 ноември в света:

1760
Франция предава Детройт на Великобритания.
Детройт е град в Северна Америка, в САЩ, щат Мичиган, на река Детройт. Той е основан през 1701 г.

1787
Френския крал Луи XVI издава едикт, с който официално гарантира правата на всички протестанти в страната.

1916
Американските войски окупират Доминиканската република. Тя е под военната окупация на САЩ до 1924 г.

1924
Провежда се първият хокеен мач. Той се състой в залата “Монреал Форум”, играят Монреал и Торонто.

1929
Американският пилот Ричард Бърд извършва първия полет със самолет над Южния полюс. Три години по-рано той става първият пилот прелетял Северният полюс.
Ричард Евелин Бърд е американски полярен изследовател, летец, адмирал. Ръководи 4 антарктични експедиции (1928-30, 1933-35, 1939-41 и 1946-47). Създава изследователски бази; провежда географски, геоложки, метеорологични, сеизмични и други изследвания в Антарктида

1943
Антифашистко вече за народно освобождение на Югославия обявява създаването на Федеративна Югославия.
Югославия е държава в Източна Европа, създадена след I световна война. Столица й е Белград. Образувана от Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора, Словения и Хърватия. Югославия е провъзгласена на 1 декември 1918 като Кралство на сърби, хървати и словенци начело с крал Петър I Карагеоргиевич (1844-1921) и княз-регент Александър Карагеоргиевич. В състава му влизат Кралство Сърбия (заедно с вардарската част от Македония, предадена на Сърбия по Букурещкия мирен договор 1913), Кралство Черна гора (чиято управляваща династия Петровичи е принудена да напусне страната) и бившите австро-унгарски области Босна и Херцеговина, Хърватско, Словения, Войводина и Далмация. През 1920 г.Кралството се включва в Малката Антанта.
На 3 октомври 1929 г. Кралството на сърби, хървати и словенци е наречено Кралство Югославия. Крал Александър I Карагеоргиевич установява авторитарен режим. През 1934 г. Югославия става съоснователка на Балканската антанта; на престола се възкачва непълнолетният Петър II Карагеоргиевич (1923-70 г.). През 1939 г. със Споразумението "Цветкович-Мачек" се формира нова административна единица - Хърватска бановина. На 25 март 1941 г. правителството на Д. Цветкович присъединява Югославия към Тристранния пакт. Няколко дни по-късно с военен преврат правителството е свалено и Германия и Италия обявяват война и на 6 април нахлуват в Югославия.
В периода 1941-45 г. се води Народноосвободителна война в Югославия. През декември 1941 г. е създадена е Народноосвободителната армия на Югославия. През ноември 1942 г. се сформира Антифашистко вече за народно освобождение на Югославия (АВНОЮ). На 29 ноември 1943 г. АВНОЮ обявява създаването на Федеративна Югославия. На 20 октомври 1944 г. части на съветската, българската и югославската армия освобождават Белград . През март 1945 г. е създадено правителство начело с Й. Броз Тито. През месец май е освободена цяла Югославия. Учредителното събрание ликвидира монархията, провъзгласена през ноември Федеративна народна република Югославия (ФНРЮ). През 1946 г. е приета нова конституция. В периода 1946-47 г. установен еднопартиен комунистически режим. През 1947 г. Югославия е съоснователка на Информационното бюро на комунистическите партии. В периода 1948-49 г. изолиране на Югославия от СССР и социалистическите страни. През 1952 г. Комунистическата партия на Югославия се преименува Съюз на югославските комунисти (СЮК); възстановяване на връзките с другите социалистически страни. Една година по-късно 1953 г. с конституционен закон е учреден постът президент (избран е Й. Броз Тито). През 1963 г. ФНРЮ се преименува Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ). Няколко години след това е учреден нов колективен орган на федерацията - Председателство на СФРЮ (пръв председател - Й. Броз Тито) с ротационен принцип на ръководство, а на следващата година е приета нова конституция. Развитие на социална и икономическа криза. 1981-89 - вълнения в Косово. Югославия е съоснователка и активна участничка в Движението на необвързаните страни, домакин на учредителната (1961 г.) и на 7-ата (1989 г.) конференция. В периода 1989-92 г. разпадане на СФРЮ. Членка на ООН (1945).

1963
Създадена е комисия Уорен за целите на разследването убийството на президента Джон Кенеди. Възлагат й се неограничени правомощия. Комисията носи името на председателя на върховния съд към нея. Отчетът на комисията по следствието, чийто обем е 888 страници в 26 тома, не довежда до удовлетворителни резултати. Всички тези материали потвърдили теорията, че заговор не е имало.

1975
Билл Гейтс измисля името на своята бъдеща компания - "Майкрософт". Тя е американска компания за компютърен софтуер. Създадена е през 1975 г. от Б. Гейтс и П. Алън. Седалище - в Редмонд, щат Вашингтон. "Майкрософт" разработва и продава в над 50 държави компютърни софтуерни продукти и услуги и Интернет технологии; операционната система Уиндоус за персонални компютри е най-широко използваната в света. От 1999 г. разработва нови софтуерни продукти и технологии за мобилни Интернет връзки в телекомуникациите.

На 29 ноември са родени:

1797
Гаетано Доницети - Италиански композитор, професор. Директор (от 1837) на Консерваторията в Неапол. Създава над 65 опери, отличаващи се с изразителна мелодика, белкантова виртуозност и театрална ефектност: "Любовен еликсир", "Лучия ди Ламермур", "Фаворитката", "Дон Паскуале" и др.

1802
Вилхелм Хауф- немски писател.Изучава теология в Тюбингенския университет от 1820 до1824 г. Обработва немски и източни приказки ” Приказки за синове и дъщери от образованите съсловия” ( 3 тома, между който са “ Историята на малкия Мук” , “ Студено сърце”). Автор на новелата “ Портрет на императора” и романа “ Лихтенщайн” .

1803
Кристиан Доплер-австрийски физик, математик и астроном доказал частично , че честотата на звуковите и светлините колебания, възприемани от наблюдателя, са в зависимост от скоростта на самия наблюдател и източника на колебания ( принцип на Доплер)

1849
Джон Флеминг – английски учен в областта на радиотехниката и електротехниката , член на Лондонското Кралско Дружество(1892г.). Завършва Лондонския университет през 1870 г., работи под ръководството на Дж.Максуел в Кавендишката лаборатория от 1877 г. до 1881 г. Преподавател е в Нотингамския и Лондонски университет. Научен консултант на компанията на Едисон в Лондон от 1881 г. и компанията за безжична телеграфия на Маркони от 1899 г. Участва в осъществяването на първото радиопредаване през Атлантическия океан през 1910 г.. При изследване на откритото от Т. Едисон едностранно преминаване на електрически ток във вакуум от нагрята нишка към метална пластинка, Флеминг открива през 1904 г. ламповия детектор, който поставя нов период в развитието на радиотехниката. Предлага правилото на дясната ръка. Автор е на много трудове по електротехника и радио техника.

1874
Антонио Мониш-португалски невропатолог и неврохирург. Първи прилага хирургически методи за лечение на някои психически заболявания. През 1949 г. получава нобелова награда за постижения в областта на биологията и медицината.

1891
Във Велико Търново е роден Никола Михайлов Михов , военен и държавен деец, ген.-майор. Военен министър в правителството на проф. Б. Филов (11.IV1942- 9.IX.1943 г.), регент (9.IX. 1943-9.IX.1944 г.). Осъден на смърт от Народния съд за политиката му на тясно военно и политическо обвързване на България към хитлеристка Германия в годините на Втората световна война 1939-1945 и екзекутиран.

1891
Константин Николов Петканов - български белетрист и публицист, академик (1945 г.). Роден е в с. Каваклия, Лозенградско, Турция. Съпруг на М. Петканова. Един от водачите на Тракийската организация. Автор на поредици от тематично свързани романи - "Жътва", антивоенен роман "Морава звезда кървава", разкази, спомени - "Тракийски разкази", "Бунт в равнината", творби за деца, теоретични трудове и др.

1906
Роман Кармен- Руски кинорежисьор, оператор, педагог. Документални филми - "Съдът на народите" (за Нюрнбергския процес), "Гранада, Гранада, Гранада моя", "Чили - време на борба, време на тревога" и др.; филми за Отечествената война на СССР.

1935
Жак Ширак- президент на Франция от 1995, министър-председател (1974-76 г. и 1986-88 г.). Лидер на голистките партии Съюз на демократите за република (1974-76 г.) и Обединение за републиката (от 1976 г.). Кмет на Париж (1977-95 г.).

На 29 ноември умират:

1858
Константин Георгиев Фотинов - Български просветен и книжовен деец. Родом е от Самоков. Учи в килийно училище в родния си град и в гръцко училище в Пловдив и в Кидония (Мала Азия). През 1828 г. открива частно училище в Смирна, става учител в него, като прилага взаимоучителната метода. Издава гръцка граматика на гръцки език, "Болгарский разговорник", превежда от гръцки език география под название "Общое землеописание". В периода 1844-1846 г. редактира и издава първото българско списание "Любословие", което помества статии и материали в областта на историята, географията, религията, морала, просветното дело, медицината, хигиената, българския език и др. Пръв поставя в печата проблемите на женското образование.

1924
Джакомо Пучини-италиански оперен композитор. През 1880 г. постъпва в Миланската консерватория.През 1883 г. поставя първата си опера “ Вилиси”. Световна слава на оперен композитор печели през 1893 г. с операта “ Манон Леско”Негови произведения са “ Мадам Бътерфлай”, “ Тоска”, “Бохеми”. След посещение в Америка получава поръчка от Метрополитен опера за произведение върху американски сюжет и създава “ Момичето от Запада”, която се изпълнява в Ню Йорк.

1972 г.
Във Вашингтон умира в изгнание лидерът на БЗНС "Пладне" д-р Г. М. Димитров (Гемето).
Георги Михов Димитров е политически деец. Роден е в с. Ени чифлик, Одринско (в Турция). Член на БЗНС от 1922 г.. Включен е в Управителния съвет на БЗНС "Ал. Стамболийски" (1932-1933 г.), а след това и в Постоянното присъствие на БЗНС "Обединен" ("Ал. Стамболийски" и "Врабча 1"). След държавния преврат на 19 май 1934 г. е в опозиция на монархическия режим в страната. Възглавява полулегално дясната групировка в БЗНС "Ал. Стамболийски". През януари 1941 г. организира внушителна акция против подготвяното присъединяване на България към Тристранния пакт. От 1941 г. до 1944 г. е ръководител на проанглийския емигрантски Български национален комитет със седалище в Кайро и на нелегалния радиопредавател "Свободна и независима България". Завръща се в България след политическата промяна на 9 септември 1944 г. и застава начело на БЗНС. Заради дейността му, насочена против отечественофронтовската власт, през 1945 г. е снет от ръководството на съюза, а скоро след това е изключен от неговите редове. През май същата година напуска страната. Две години по-късно заедно с емигранти от Източна Европа създава т. нар. "Земеделски комитет" ("Зелен фронт") със задача да се бори против комунистическите режими в техните страни. Заедно с това възглавява и Българския национален комитет, съставен само от български емигранти, който преследва същите цели.

1981
Натали Ууд- американска актриса от руски произход. Дебютира през 1943 г. Участва в Бунтар без кауза”, “ Голямото преследване”,” Метеор”, Проектът” Брейнщорм””

1986
Кари Грант- американски киноактьор. Участва във филмите “Подозрение”, “С лоша слава”,”Север – Северозапад”

 


Сходни връзки

НА ТОЗИ ДЕН ПО СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди