изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:50 EEST
ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА - ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ВИСОКИТЕ СТАНДАРТИ    
Здраве

Отделението за анестезия и интензивно лечение вече е напълно обновено. Почетният гражданин на Добрич д-р Андре Гредел си пожела да работи тук. Като символичен подарък и в знак на благодарност за дългогодишната подкрепа той получи ключа за отделението



Обновеното отделение за анестезия и интензивно лечение в добричката болница бе официално открито вчера. То е поредния пример за успешното сътрудничество между нашето здравно заведение и Дружеството за болнично партньорство "Шафхаузен-Добрич" - Швейцария, което продължава вече 14 години. Ръководители на проекта за обновяване на ОАИЛ са Мартин Грим /от швейцарска страна/ и д-р Георги Димитров /от българска страна/.

На откриването вчера присъстваха народните представители от НДСВ и ОДС д-р Антония Първанова и проф. Димитър Камбуров, областният управител Иван Иванов, кметът на Добрич Детелина Николова, изпълнителният директор на болницата д-р Жанина Калинкова и др. Сред гостите бяха още дългогодишният приятел на болницата д-р Андре Гредел - швейцарски хирург, по чиято инициатива е основано дружеството /той е негов ръководител/, както и единият от ръководителите на проекта Мартин Грим. Там бе и доц. Стоян Александров - директор на дирекция "Лечебно-профилактична дейност" в Министерството на здравеопазването и анестезиолог по професия.

Водосветът бе отслужен от отец Стоян Димов. "Бъдете живи и здрави всички. Много е хубаво, но нека имате по-малко пациенти. Нека тези, които дойдат тук, да излязат бързо и здрави" - пожела той на присъстващите. "Събрали сме се да отбележим нов връх в нашите приятелски отношения с болницата в Шафхаузен. Това е малка стъпка по безкрайния път към съвършенството и добрата практика" - сподели д-р Жанина Калинкова. "Пожелавам ви Свети Иван Рилски Чудотворец да закриля вас и пациентите ви" - каза народният представител д-р Антония Първанова. Приветствия отправиха също проф. Димитър Камбуров, областният управител Иван Иванов, кметът на Добрич Детелина Николова.

"Вие сте като едни циркови артисти - за добро или за лошо, винаги сте на сцената. Реанимационната помощ трябва да работи винаги" - каза д-р Андре Гредел. Той допълни и това, че следващата голяма стъпка е допълнителното обучение на персонала в отделението. "Моята голяма мечта е да мога да работя в това отделение" - сподели още д-р Гредел.

Обновеното ОАИЛ разполага с модерна мониторна система, с която ще бъдат обслужвани пациентите. Тя е дарена от швейцарския град, а стойността й възлиза на 277 000 франка. Средства са отделени и от повечето общини в Добричка област - в размер на 38 000 лева. Ремонтът на отделението е финансиран със собствени средства на болницата в размер на повече от 75 000 лева.

Началникът на ОАИЛ д-р Тошко Тодоров разказа някои моменти от 30-годишната история на отделението. То е създадено на 1 април 1974 г. с трима анестезиолози и три сестри, завеждащ е бил Марин Ганев. Легловият фонд се създава в периода 1974-1975 г. Докато отделението е било Клиника по анестезия, реанимация и интензивно лечение с ръководител доц. Спасова, то е функционирало като база за обучение на медицинския персонал. Понастоящем в ОАИЛ се правят всички съвременни анестезии - около 6000 годишно. През годината оттам минават повече от 450 тежко болни от цялата област.

Като обновено отделението получи и много подаръци. Кметът Детелина Николова връчи от името на общината хладилник. Д-р Жанина Калинкова обяви, че отделението разполага с компютърна конфигурация, която ще подпомогне модерното обслужване и по-добрата и пълна информираност за състоянието на пациентите. Болницата подари също телевизор, както и икона на Свети Иван Рилски Чудотворец, който е покровител на българските лекари. От Медицинския център към болницата д-р Тодоров получи часовник, а от РЗОК - икона на Богородица.

Д-р Гредел от своя страна направи личен подарък на отделението. Той подари две картини, рисувани от съпругата му, която е художник. Швейцарският лекар също не се размина без подарък. В знак на благодарност за дългогодишната подкрепа той получи в специална опаковка ключа за обновеното отделение

 


Сходни връзки

ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА - ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ВИСОКИТЕ СТАНДАРТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди