изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:23 EEST
Охлаждат амбициите на Турция за членство в ЕС    
Европейски съюзПредседателят на германския опозиционен Християндемократически съюз Ангела Меркел потвърди

“Не”-то на опозицията към членството на Турция в Европейския съюз, предаде АП. Във връзка с предстоящото решение за започване на преговори за присъединяване на ЕС Меркел отново се изказа в подкрепа на привилегировано партньорство с Турция. Пълноправното членство ще пренатовари способността за интеграция и сплотеността на ЕС, каза Меркел по време на партийна конференция на ХДС в Дюселдорф.
Според прогнозите на наблюдателите, християндемократите почти сигурно ще управляват Германия след изборите през 2005 г.
Френското общество е настроено изключително отрицателно към евентуалното членство на Турция в ЕС. За това по време на срещата на върха на ЕС на 16 и 17 декември френският президент Жак Ширак ще настоява да бъдат приети формулировки, които биха означавали, че Турция трябва да се задоволи с нещо по-малко от пълноправно членство в Съюза, ако преговорите се провалят. Очаква се той да заяви, че френските граждани имат правото да отхвърлят предложението за членството на Анкара, дори и преговорите да са успешни. Третото условие е преговорите за присъединяване да не започват до втората половина на 2005 година, защото може да окажат влияние на резултатите от референдума за Европейската конституция, който ще се проведе във Франция през месец юни.
Председателят на ПАСОК и бивш гръцки външен министър Георгиос Папандреу заяви, че преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС могат да започнат само ако бъдат изпълнени 5 условия, докато настроението в страната е крайно негативно настроено за евентуалното еврочленство на Турция.
От своя страна министърът на външните работи на Белгия Карел де Гухт обаче заяви, че според страната му преговорите с Турция за членство в ЕС трябва да започнат през 2005 година.
Междувременно с наближаване на срещата на ЕС турският парламент бърза да приеме нови реформи в съдебната област, както настоява Съюзът. Вече бе гласуван закон, който предвижда смекчаване на законодателството при прилагането на присъди за криминални престъпления, създаване на съдебна полиция и подробно изяснява правата на заподозрените и правомощията на правосъдието.  dir.bg
 


Сходни връзки

Охлаждат амбициите на Турция за членство в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди