изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 08:35 EEST
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА    
Календар

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА: 1204 г. - Цар Калоян е коронясан за  крал. 1874 г. - Христо Ботев започва да издава в Букурещ вестник "Знаме" 1903 г. - 8 декември за първи път се отбелязва като празник на българските студенти  1941 г. - Англия и САЩ обявяват война на Япония 1989 г. - Пленум на ЦК на БКП взема решение за изваждане на Тодор Живков от ЦК на БКП.  1991 г.  - Съвместно комюнике на Русия, Беларус и Украйна обявява разпадането на Съветския съюз, който е заменен от Общността на независимите държави.



НА 8 ДЕКЕМВРИ В БЪЛГАРИЯ:

1204
Кардинал Лъв е изпратен от папа Инокентий III при българския цар Калоян, за да му занесе кралска корона и скиптър. Архиепископ Василий е провъзгласен за "примас на Българската църква ", Калоян е коронясан за крал. На тържествена церемония кардиналът освен короната и скиптъра връчва на българския цар папско писмо за кралско достойнство, знаме с образа на свети апостол Петър и позволение да сече пари със своя образ. Преди да влезе на българска територия Лъв е задържан в Белград по заповед на унгарския крал Емерих (Имре) - действие, свързано с българо-унгарския. спор за област Белград и Браничево. В спора папата подкрепя българската страна.



1874
Христо Ботев започва да издава в Букурещ вестник "Знаме" след спирането на вестник "Независимост" (от 8 декември 1874 г. до 14 септември. 1875 г., 27 броя). Последните 3 броя не са редактирани от Христо Ботев. Най-много място в поместваните материали се отделя на въпроса за освобождението на България от турско робство. Пише се за народната просвета, култура и литература. Художествените текстове са малко. В подлистници излизат произведения на Л. Каравелов и М. Чайковски. Печатат се отделни стихотворения.Там Ботев публикува фейлетона "Политическа зима".

1877
Генерал Тотлебен получава сведения за мястото, където Осман паша смята да разкъса блокадата на Плевен.
Едуард Тотлебен е руски военен инженер, генерал. През Кримската война 1853-1856 г. ръководи инженерните работи по отбраната на Севастопол. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. е назначен за помощник.-началник на Западния отряд. На 14 ноември 1877 г. поема командването на всички части, включени в обсадата на Плевен, която на 28 ноември (10 декември) приключва с капитулацията на турските войски. От април 1878 г. ръководи Действащата армия до сключването на Берлинския мирен договор 1878 г.


1912
Мисия на Константин Хаджикалчов в Цариград. Водят се преговори за сключване на мир с Портата и приключване на Балканската война.
Константин Хаджикалчов е български обществен и политически деец, банкер.
Изпълнява важни дипломатически мисии - през 1887 г. е член на българската делегация, която търси княз на България. През 1908 г. преговаря в Цариград във връзка с провъзгласяването на Независимостта. През 1913 г. води преговори за уреждане на българо-турските отношения след Балканските войни.
Хаджикалчов завършва Роберт колеж в Цариград. Член е на революционния комитет в Пловдив. След потушаването на Априлското въстание 1876 г. е арестуван. Освободен е по настояване на европейските представители в Пловдив. Присъединява се към движението против Берлинския договор като член на комитетите “Единство” в Южна България. В Източна Румелия развива активна дейност като началник на канцелария в Дирекция на финансите (1879 г.). Хаджикалчов е депутат в Областното събрание и член на Постоянния комитет (1880-1884 г.). Той е един от водачите на Либералната партия в областта. Присъединява се към организираното от БТЦРК движение за съединение.



1916
Българските войски завземат град Олтеница, намиращ се в Южна Румъния, при вливането на река Арджеш в река Дунав.

1923
Започва учредителната конференция на политическа формация “Народно единство”. Конференцията продължава до 10 декември. В новосъздадената партия влиза групата на Никола Генадиев, която се отделя от Националлибералната партия, и бивши народнолиберали В. Савов, Н. Бронзов, П. Генадиев и други. Печатен орган на партията е вестник "Народно единство".
Основателят на партията - Никола Генадиев е юрист, журналист и публицист.
Завършва право с докторат в Брюксел. След завръщането си в България работи като адвокат. През 1890 г. заедно с брат си Харитон основават в Пловдив вестник "Балканска зора". Никола Генадиев е един от редакторите на печатния орган на Народнолибералната партия (стамболовисти) – вестник "Нов век". След идването на власт на втория стамболовистки режим е министър на правосъдието (5 май 1903 г. – 30 януари 1904 г.), управляващ Министерството на търговията и земеделието (20 август 1903 г. – 30 януари 1904 г.), титуляр на същото министерство (30 януари 1904 г. – 22 октомври 1906 г. и 23 октомври 1906 г. – 22 февруари 1907 г.). В коалиционния кабинет на д-р В. Радославов е министър на външните работи и изповеданията (4 юли – 17 декември 1913 г.). от 4 юли до 23 септември същата година е управляващ Министерството на земеделието и държавните имоти. Обявява се против въвличането на България в Първата световна война 1914–1918 г. на страната на Австро-Унгария и Германия. Във връзка с Деклозиеровата афера през лятото на 1915 г. е арестуван. В затвора остава до есента на 1918 г. Като един от водачите на Народнолибералната партия дава съгласието си за сливането й с другите либерални партии и образуването на Националлиберална партия (1920 г.) и участва в нейното централно ръководство. Автор е на "Мемоари".
Убит е през 1923 г.


1928
Излиза първият брой на вестник "Лъч" - информационен всекидневник, орган на групата на проф. Александър Цанков в Демократическия сговор. Професор Александър Цанков взема дейно участие в политическия живот на страната. В края на XIX в. влиза в Българската работническа социалдемократическа партия, след разцеплението и през 1903 г. минава към широките социалисти. По време на Първата световна война е заместник-директор на Дирекцията за стопански грижи и обществена справедливост. След края на войната влиза в Народния сговор и след убийството на Ал. Греков (май 1922 г.) е издигнат за неин председател. Участва в подготовката на държавния преврат на 9 юни 1923 г. и след неговия успех става министър-председател. Александър Цанков е един от инициатори за образуването на Демократическия сговор през август 1923 г. През януари 1926 г. неговото правителство подава оставка. Проф. Цанков е избран за председател на ХXI Обикновено народно събрание. От 15 май 1930 г. до 29 юни 1931 г. е министър в кабинета на А. Ляпчев, като министър на народното просвещение. През 1932 г. оглавява едно от теченията на разцепилия се Демократическия сговор, преобразувано по – късно в самостоятелна политическа партия под името Народно социално движение. В началото на септември 1944 г. емигрира от България. Живее известно време в Германия и Австрия. 1949 г. се установява в Аржентина. Автор е на: "Войната на народите" (1916 г.), "Трите стопански системи. Капитализъм, комунизъм и националсоциализъм" (1942 г.) и други. Пише и спомени "България в бурно време" (неотпечатани).

1935
Нелегално съвещание на Демократическата партия за активизиране на дейността й. След държавния преврат от 19 май 1934 г., извършен от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз, е наложена забрана на политическите партии. Демократическата партия минава към полулегална дейност и се нарежда в редиците на легалната опозиция на монархическия режим. Партията е против сближаване с Германия. Тя се обявява открито против присъединяването на България към Тристранния пакт (март 1941 г.) и обявяването на война на САЩ и Англия (декември 1941 г.).


1944
Втора конна дивизия и Първа гвардейска пехотна дивизия освобождават Бояново. Пета пехотна дивизия освобождава Щип.

1947
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е преименуван в "Климент Охридски", тъй като в новата конституция е постановено, че църквата е отделена от държавата и образованието е "светско с демократичен характер и прогресивен дух".
Софийският университет е първото висше учебно заведение в България. Открит е на 1 октомври 1888 г. по инициатива на И. Шишманов като Висш педагогически курс при Софийската държавна класическа гимназия с историко-филологическо отделение (факултет) със специалности: философия (с педагогика), история и славянска филология. На 5 януари 1889 г. е преименуван Висше училище, на 23 януари 1904 г. - Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово" (завещали за построяването му парцела и голяма сума), на 4 януари 1905 г. - "Свети Климент Охридски". Университетът е един от центрове за научноизследователска дейност. Централната част на сградата (Ректоратът) е построена през 1925 г. по план на френския архитект Ж. Бреасон след международен конкурс, с преработка от архитект Й. Миланов. През 1941-85 г. са пристроени страничните крила по планове на архитект Л. Константинов.


1950
Провежда се Национално съвещание по въпросите на народната просвета.


1966
В София се провежда двадесета сесия на СИВ (Съюз за икономическа взаимопомощ), на която се обсъжда координирането на народностопанските планове на страните членки за периода след 1970 г.


1989
Пленум на ЦК на БКП взема решение за изваждане на Тодор Живков от ЦК на БКП.
На 10 ноември 1989 г. е приета оставката му от поста генерален секретар на ЦК на БКП. На 17 ноември 1989 г., на сесия на IX-то /XXXV-то/ Народно Събрание, по предложение на двете парламентарни групи - на БКП и на БЗНС, Тодор Живков е освободен от длъжността председател на Държавния съвет. Мястото му заема Петър Младенов. Създадена е комисия за подготовка на проект за промяна на конституцията, начело с Петър Младенов. Отменен е член 273 от Наказателния кодекс, призната е свободата на мненията и се амнистират осъдените по този член. Извършени са промени в съставите на Държавния и Министерския съвет.
На същия ден на площада пред Народното събрание е проведен митинг в подкрепа на промените, организиран от новото ръководство на БКП.
На 18 януари 1990 г. Тодор в Живков е задържан под стража. Обвинен е за главен виновник за икономическата криза в страната.





НА 8 ДЕКЕМВРИ В СВЕТА:

1881
С издаване на Мухаремския декрет – (Нормативен акт, издаван от държавния глава или от правителството) е установен европейски финансов контрол върху Портата.


1902 г.
Султанско ираде за реформи в Европейска Турция. За генерален инспектор е назначен Хилми паша.
Абас Хюсеин Хилми паша е турски политически и държавен деец. Провежда антибългарска политика и преследва дейците на ВМОРО. След Младотурската революция 1908 г. е министър на външните работи на Турция. От януари 1909 г. е велик везир. Принуден е да си подаде оставката от този пост през април същата година във връзка с организирания в страната метеж от султан Абдул Хамид II.

1914
Започва битката между Германия и Великобритания за Фолклендските острови.

1938
Лаврентий Берия е назначен за комисар по вътрешните работи в Съветска Русия на мястото на сваления Ежов.
Берия е народен комисар до 1945 г. и министър (1953 г.) на вътрешните работи на СССР. Той е първи заместник-председател на Съвета на народните комисари и на Министерския съвет (1941-53 г.). Берия е член (1946-53г.) на Политбюро (Президиума) на ЦК на ВКП (б). Организатор е на политическите репресии в Съветския съюз през 30-те - 50-те години. Разстрелян е след смъртта на Й. В. Сталин.


1941
Англия и САЩ обявяват война на Япония след нападението над Пърл Харбър на 7 декември.


1953
Американският президент Дуайт Айзенхауер пледира в ООН великите сили да пожертват част от ядрените си запаси за развитието на атомната енергия за мирни цели.
Айзенхауер е 34-тият президент на САЩ (1953-61 г.), от Републиканската партия. Той е главнокомандващ съюзническите войски в Северна Африка през 1942 г. и в Западна Европа през 1943 г. През 1945 г. е командващ окупационните сили на САЩ в Германия. Върховен главнокомандващ е въоръжените сили на НАТО (1950-52 г.). Участва в Женевската конференция на най-високо равнище през 1955 г.



1956
47 души са убити, а 80 ранени, когато унгарски полицаи и съветски войници откриват огън по мирни демонстранти срещу комунизма в унгарския минен център Шалготарян

1974

На проведения в Гърция референдум мнозинството от населението се обявява против възстановяването на монархията в страната.
Монархическата форма на управление в Гърция е установена чрез референдум през 1946 г. Кралят е свален от власт през 1967 г. от военните. Установен е така нареченият “режим на полковниците” начело с Георгиос Пападопулос. Отменена е конституцията, разпуснати са политическите партии. През 1974 г. е сформирано гражданско правителство. То отново организира референдум за формата на управление.


1987
Президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват във Вашингтон договор за унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег на действие. Съгласно договора СССР трябва да унищожат 1752 ракети, а САЩ 859.


1991
Съвместно комюнике на Русия, Беларус и Украйна обявява разпадането на Съветския съюз, който е заменен от Общността на независимите държави.

НА 8 ДЕКЕМВРИ СА РОДЕНИ:

65 пр. Хр.
Квинт Хораций Флак - римски поет. Автор е на сборниците "Сатири", насочени главно срещу човешките пороци; "Оди" - нов римски поетически жанр, делото на живота му; "Писма" (2 книги). В трактата "Поетическо изкуство" излага естетическите си възгледи за творчеството и твореца, които стават теоретична основа на европейския класицизъм. Хораций проповядва житейска мъдрост и умереност в епикурейски дух.


1832
Роден е норвежкия писател Бьорнстерне Мартиниус, театрален и обществен деец. Пресъздава миналото на Норвегия в исторически драми - "Сигур Слембе", рисува патриархалния бит - повестите "Сюнове Сулбакен", "Арне". Пише социалнокритически пиеси и романи. Автор е на текста на норвежкия национален химн. През 1903 г. получава Нобелова награда за литература.

1864
Камий Клодел - френска скулпторка. Занимава се със скулптура от 13-годишна възраст. На 17 години е в Париж в ателието на Огюст Роден. След края на връзката си с него се самоизолира в ателието си и през 1923 г. влиза в психиатрична клиника, където остава до смъртта си.


1865
Ян Сибелиус - финландски композитор. Родоначалник е на финландската музикална школа. Автор е на 7 симфонии, 4 легенди от финландския народен епос "Калевала" ("Туонелският лебед"), симфонични поеми ("Кулерво"), Пише концерт за цигулка и оркестър, сюити, песни и други. На негово име през 1954 г. е учреден международния конкурс за цигулари в Хелсинки.


1866
Роден е санитарен полковник Илия Бенчев, началник на ветеринарноремонтен отдел в Главно тилово управление през Първата световна война.


1886
Диего Ривера - мексикански художник и общественик. Утвърждава националните и революционните традиции в мексиканското изкуство. Ривера е един от основателите на мексиканската школа на монументалната живопис. Създава фрески в Министерството на народното образование, Министерството на здравеопазването, Националния дворец в гр. Мексико и др. Рисува картините: "Кошмарът на войната", "Мечта за мир" и други.


1930
Ражда се Максимилиан Шел. Брат на Мария Шел. Играе в немски и френски драматични театри. Филми - "Младите лъвове", "Нюрнбергският процес", "Затворниците от Алтона" и др. Режисьор на "Първа любов", "Съдията и неговият палач" и др., документален филм - "Марлен Дитрих".

1938
Родена Красимира Колдамова - българска балерина.


1953
Ким Бейсинджър американска киноактриса (“Девет седмици и половина”, “Поверително от Ел Ей”).


1974
Родена е Ирина Никулчина - българска биатлонистка.


НА 8 ДЕКЕМВРИ УМИРАТ:


1858
Умира на 85-годишна възраст Райчо Попович, един от първите новобългарски учители и учебникари. Роден е в село Жеравна, Котленско. Учи в килийно училище, учителствува в Котел и в Карлово, където преподава в продължение на 25 години. При него учат Георги Раковски, Гаврил Кръстевич, Ботьо Петков, баща на Христо Ботев, и други. Автор е на учебник и няколко религиозни книги. Превежда басните на Езоп. Пише религиозни книги.

1869
Умира в Горна Оряховица Иван Момчилов, учител, книжовник и участник в борбата за църковна независимост. Роден е в град Елена. Той е един от първите радетели за развитието на новобългарското образование. Реформира взаимното училище в родния си град и подготвя откриването на така наречената Даскалоливница през 1848 г. Пръв въвежда гимнастиката като учебен предмет. Автор и преводач е на учебници.

1978
Умира Голда Меир – първата жена министър-председател на Израел в периода 1969 г. до 1974 г. След създаването на израелската държава през 1948 г. многократно е министър (1949-66 г.). Членка и генерална секретарка (1966-68 г.) на Израелската работническа партия (МАПАИ); вицепрезидентка от 1972 г. и почетна президентка от 1976 г. на Социалистическия интернационал.

1980
Убит е Джон Ленън -английски рокмузикант, певец, поет, композитор, пианист. Той е една от водещите личности в "Бийтълс" и в съвременната рокмузика. Ленън е прострелян близо до своя дом от Марк Чапман, на когото по-рано същия ден е дал автограф.


СПОРТНА ИСТОРИЯ

1863
Англичанинът Том Кинг става първият световен шампион по бокс свръхтежка категория след победа над американеца Джон Хинън.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди