изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:32 EEST
Парламентът на Украйна днес ограничи пълномощията на президента    
По света
Парламентът на Украйна днес гласува план за ограничаване на пълномощията на президента на страната. Депутатите също така одобриха нов състав на Централната избирателна комисия и промениха избирателния закон.


Върховната рада днес започна политическа реформа в държавата. Приети бяха исканите от опозицията промени в Закона за президентските избори за ограничаване възможностите за изборни измами. Депутатите разпуснаха старата и избраха нова ЦИК.

В същото време парламентът направи промени в Конституцията. След тях от президентска, Украйна става парламентарно-президентска република, като тежестта във властта се изнася към депутатите.

"За първи път влязох в тази зала, когато беше приета Конституцията. Днес дойдох отново, защото разбирам, че решения, жизненоважни не само за парламента, но и за страната ще бъдат взети", каза президентът Леонид Кучма.

В бъдеще след общи избори ще се формира парламентарно мнозинство. То ще избира и уволнява премиера, ще избира ключовите министри в кабинета, ръководителя на службата за сигурност и и ще одобрява предложенията на премиера за останалите министри. Пълномощията на депутатите, обаче ще бъдат прекратявани ако те не влязат в Радата от политическата партия, от която са избрани или пък напуснат парламентарната си група.

Представителят на ЕС за външната политика приветства решенията на парламента. Те разчистват пътя за изборите в края на месеца, смята Хавиер Солана.

http://www.btv.bg/

 


Сходни връзки

Парламентът на Украйна днес ограничи пълномощията на президента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди