изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:28 EEST
Либия няма да екзекутира петте български медицински сестри    
НовиниЛибия ще отмени смъртните наказания на петте български медицински сестри и палестинския лекар и няма да ги екзекутира. Това твърди синът на либийския ръководител Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. Според позицията му, цитирана от вестник "Ню Йорк Таймс", е възможно българките да бъдат екстрадирани.

Никой няма да екзекутира никого, казва Сейф ал Ислам. По думите му, този или следващия месец Либия ще приеме нови закони, които да ограничат смъртните наказания за много малък брой престъпления. Според сина на Муамар Кадафи, в Либия вече няма да има екзекуции. Той твърди още, че Джамахирията би искала да екстрадира българките. Това обаче няма да стане безусловно. Цената е екстрадирането на либийски гражданин, който излежава доживотна присъда в Шотландия за атентата над Локърби през 1988 година.

Сейф ал Ислам посочва, че семействата на заразените със СПИН деца трябва да бъдат удовлетворени с компенсация и дългосрочна медицинска помощ. Става дума за над 400 деца, а това не е малко за либийското общество, казва Сейф ал Ислам.

"Ню Йорк Таймс" цитира западни дипломати, според които Либия иска да реши проблема с българките, но така, че да запази престижа на съдебната си система и да задоволи вътрешнополитическите очаквания

Междувременно Асоциацията на семействата на либийските деца, заразени със СПИН, поиска България да изплати по 10 милиона евро обезщетение за всяко заразено със СПИН дете, обяви председателят на асоциацията Рамадан ал Фитури. Това е условие, за да се уреди случаят с осъдените на смърт български медицински сестри. Асоциацията предаде на европейски лекари писмо, в което формулира три условия, за да се откаже от случая с петте български медицински сестри, припомня "Франс прес".

Българската страна намира новините, които идват от Либия, за обнадеждаващи, каза в специално изявление председателят на парламента професор Огнян Герджиков.

Премиерът Симеон Сакскобургготски от своя страна, коментира, че по случая трябва да се действа внимателно и без много шум. Според министър-председателя, е пресилено да се говори за изнудване от страна на Триполи.

"За нас нашите медици са невинни. И това трябва да се прогласи достатъчно ясно и не трябва да се правят компромиси. И този въпрос освен юридическа има и друга страна - в разрешаването на проблема за либийските деца, заразени със СПИН, е един проблем, в който България трябва да участва. Трябва да се действа много внимателно и без много шум. Както действам аз - тихичко", посочи премиерът. Коментарът му за конкретната сума за либийските деца бе следният: "Първо да видим официално дали някой се подписва под подобна цифра."

"Това, че Либия не поставя директно към българското правителство исканията си за обезщетения заради заразените със СПИН деца, означава, че има напредък в позицията на Триполи." Това заяви пред Би Ти Ви тази сутрин д-р Антония Първанова, член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Според нея, в рамките на една седмица е постигнат огромен напредък с поставянето на различни условия от страна на Либия, защото такава заявка досега не е имало.

Според арабиста Владимир Чуков от Центъра за ислямистки изследвания, българските медици в Либия ще бъдат екстрадирани обратно в родината си, ако българското правителство се съгласи да изплати обезщетения на семействата на жертвите.http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Либия няма да екзекутира петте български медицински сестри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди