изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:09 EEST
СЕЛО, ПОСТРОЕНО ОТ ЗЛАТО В РОДОПИТЕ    
Новини В Родопите има село, построено от злато. Близо до Крумовград хората са зидали домовете от камъни, съдържащи ценния метал.

 И са живели в бедност. Сега в тази част на планината геолозите откриха над 20 златни находища. Прогнозите са, че всяко едно от тях съдържа до 40 тона от жълтия метал. На международните борси един тон срува над 15 милиона лева.

 

Когато преди десетилетия хората от село Сърнак са строили домовете си, не са знаели, че те са върху едно от най-богатите находища от злато. Дори камъните, с които са оградили нивите си съдържат около 15 грама на тон от скъпия метал. Сега селото е безлюдено. Хората са го изоставили заради немотията и са потърсили препитание в Турция. Без да знаят какво притежават.

Злато има навсякъде в този район. Всички реки са златоносни. За това и десетки ентусиасти опитват късмета. Обикновено не откриват много. Златинките в гаванката на търсача едва се виждат. Това остава след няколко часа тежка работа. Но геолозите са категорични. Районът на Източните Родопи е богат на злато и скоро ще се превърне във втория по големина производител.

До този момент има регистрирани над 20 находища на метала. Прогнозните данни са за общо съдържание от около 250 тона злато, стойността му е над 3 милиарда и 700 милиона долара. Според специалистите това не е сензация. Край всяко от намерените нови находища има рудници от древността. Запазили са се инструментите, с които се е добивал ценния метал. Тогава всичко се е правило по този начин – с каменни чукове и хромели за смилане на рудата. Трябвало е да минат няколко века, за да се върнат хората от планината отново към златодобива.

Красимир АНГЕЛОВ - кореспондент на БНТ в Кърджали

 


Сходни връзки

СЕЛО, ПОСТРОЕНО ОТ ЗЛАТО В РОДОПИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди