изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:08 EEST
Сблъсъци в Турция    
По света  Многохилядна демонстрация на кюрди в турския град Диарбекир се превърна в масов бой с полицията. Няколко души, сред които петима полицаи, пострадаха.

Демонстрантите се събраха в знак на подкрепа за турското членство в Евросъюза и поискаха повече права за кюрдското малцинство.

В началото демонстрацията беше мирна - множеството от около 50 хиляди души развя знамена с традиционните цветове на кюрдите - жълто, червено и зелено, и скандира лозунги за мир под звуците на кюрдски песни. Властите отказаха на демонстрантите да преминат по основния булевард в града и това предизвика напрежение. Участниците започнаха да замерят полицаите с камъни.

В сблъсъците участваха стотина протестиращи. Полицията, в пълно бойно снаряжение, използва палки и сълзотворен газ срещу тълпата.

Няколко души бяха задържани. Диарбекир е най-големият град в предимно кюрдския югоизток на Турция, припомня "Асошиейтид прес".
"Искаме Европа и Анкара да чуят гласа ни. Искаме гласът ни да се чуе от планините и от Брюксел. Тези в планините, тези в затворите, и в изгнание, да дойдат и да се присъединят към демократичните процеси в Турция", заяви Акън Бирдал, председател на асоциация "Човешки права".

Членството на Турция в Евросъюза е обвързано с повече права за кюрдите и с реформи, свързани с отмяната на смъртното наказание. Брюксел трябва да даде зелена светлина за започване на преговори за членство на южната ни съседка на срещата на върха в края на седмицата, но ще постави тежки условия.  http://www.btv.bg/
 


Сходни връзки

Сблъсъци в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди