изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-08 @ 23:53 EET
* 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АТАНАС ПОПОВ    
Култура

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ КУЛТУРНОТО МУ НАСЛЕДСТВО

Юбилейна изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Атанас Попов, ще се открие в понеделник от 17 ч. в Художествената галерия в Добрич. Тя е от рубриката “Добруджански корени - юбилеи”, организатори са галерията, Историческият музей и ДТ “Йордан Йовков”.Целта на изложбата е да припомни за културното наследство, оставено от Атанас Попов - художник, режисьор, актьор. В нея ще бъдат представени документи, снимки, живописни картини, отличия, вещи от архивите на музея, галерията и добричкия театър.

С името на Атанас Попов е свързано развитието на изобразителното изкуство и създаването и утвърждаването на добричкия театър. Творецът е роден в семейството на известния добруджански фолклорист и краевед - свещеник Павел Атанасов. През 1927 г. Атанас Попов завършва Художествената Академия в Букурещ, а по-късно - Философския факултет в същия град. Като студент постъпва в театър “Режина Мария” в Букурещ - в началото като художник, а по-късно - като актьор. След завръщането му в Добрич през 1928 г., под негово ръководство се формира театър “Студия” при българското културно общество в града. Режисьор е Атанас Попов, а от 1930 г. той е и директор - до 1958 г. През 1939 г. румънските власти забраняват дейността на театъра, а Атанас Попов е изпратен в лагер в Молдова. След 1940 г. театър “Студия” се възобновява като Общински театър и Ат. Попов е назначен за негов директор. През 1943 г. заради комунистическите си убеждения попада в затвора. Ат. Попов е дългогодишен секретар на Съюза на артистите в България, зам.-директор на Дома на актьора в София и председател на Обществената организация при САБ “Ветерани на сцената”. Поставя над 60 български и румънски пиеси, сценографията на които в голяма част е негова.

Успоредно с театралната си дейност, Ат. Попов се изявява активно като художник. Първата му изложба през 1922 г. е в Констанца, а втората - през 1929 г. в същия град, съвместно с Овакиян - художник от Балчик. През 1937 г. Атанас Попов е поканен от българската културна общественост в Констанца да нарисува иконите от иконостаса и купола на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”. Художествената галерия в Добрич притежава 4 негови живописни платна, които ще бъдат включени в изложбата.

 


Сходни връзки

* 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АТАНАС ПОПОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди