изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:17 EEST
Повече от 13 000 загинаха в Южна Азия след серията приливни вълни, предизвикани от мощно земетресение    
НовиниНай-малко 10 000 души загинаха в Южна Азия и хиляди са в неизвестност след серията приливни вълни, предизвикани от мощното земетресение, разтърсило тази нощ индонезийския остров Суматра.

Очаква се броят на жертвите да нарасне. Според американския Геоложки институт това е петото най-силно зетересение от един век насам и най-голямото след това в Чили през 1960 година. По данни на института, днешният трус е бил със сила от 8.9 по скалата на Рихтер.

Небето поглъща земята", така крещяли при първата приливна вълна хората в Шри Ланка. Бедствието дошло без предупреждение. На прочутия плаж на Мадрас в Индия в неделния ден хиляди хора се разхождали и спортували. И изведнъж от морето към тях се устремила водна стена. Според някои източници приливните вълни са се движили с 500 километра в час. Хората панически потърсили спасение на високи места.

Невъзможно е да се каже точно колко са загиналите, ранените или изчезналите. Епицентърът на първия и най-силен трус е бил на 250 километра от град Банда Ачех на източното крайбрежие на Индонезия. Последвали са още поне десет по-слаби труса в Индийския океан.

Бедствието засегна Шри Ланка, Индия, Индонезия, Тайланд, Малайзия и Малдивите. Най-силно пострадала изглежда е Шри Ланка, където приливните вълни са помели повече от 800 километра от крайбрежието. Загинали са поне 3225 души, а над един милион са пострадали от петметровите вълни цунами. Президентът Чандрига Кумаратунга обяви бедствено положение и призова за спешна помощ.

В Индия жертвите надхвърлиха 2000 души. Най-много са загиналите в щатите Тамил Наду и Андра Прадеш. В Индонезия земетресението и приливните вълни са отнели живота на близо 2000 души, но цифрата не е окончателна. Наводнени са и две трети от столицата на Малдивите Мале.

http://news.bnt.bg/ km.ru/NDT

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Повече от 13 000 загинаха в Южна Азия след серията приливни вълни, предизвикани от мощно земетресение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди