изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:48 EEST
Жертвите в Югоизточна Азия вече са над 30 000    
Новини  Броят на жертвите на приливните вълни, опустошили крайбрежни райони в Югоизточна Азия, вече приближава 28 000 души, съобщи "Франс прес".

Предполага се, че техният брой ще нарасне, тъй като все още има хиляди изчезнали, пометени от водата или затрупани под развалините на разрушените сгради. Най-засегнати са бедните рибарски селища по крайбрежията на Южна Индия и Шри Ланка.

12 000 души са загинали в Шри Ланка по данни на военните в страната. Други 2 000 липсват в районите, контролираните от военните формирования "Тигри за освобождение на Тамил Илам". В тези райони са намерени телата на повече от 1 300 души.

В Южна Индия жертвите на опустошителната стихия са над 7 000, като също се очаква и техният брой да расте. Повече от 400 индийски туристи, които са били на два от най-засегнатите индийски острова, се върнаха вече със специален полет в град Мадрас на континенталната част на страната.

Президентът на Индонезия посети най-силно пострадалия район от земетресението в неделя и последвалите го вълни цунами. Жертвите може да се окажат повече от 25 000, смята вицепремиерът на страната Юсуф Кала. В провинция Ачех десетки тела лежат по улиците, тъй като моргите са препълнени и няма достатъчно ковчези. Електричеството и комуникациите в района са прекъснати.

Последиците от мощните приливни вълни, засегнали крайбрежните райони на Югоизточна Азия, могат да се окажат най-опустошителните в световната история. Това заяви заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд. Според него сега районът е изправен пред нова опасност, свързана с последиците от приливната вълна, които застрашават милиони хора.

Замърсени са източниците на питейна вода, което ще доведе до разпространение на болести. Стотици хиляди хора са останали без последните си средства за препитание.

Заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси изтъкна, че никога досега не е имало такова природно бедствие, което да засегне толкова много държави и хора. От земетресението и вълните цунами пострадаха близо 10 страни. Някои от тях са сред най-гъсто населените държави в света. Ян Егеланд каза, че международната общност започва безпрецедентна по мащабите си хуманитарна операция.

"Цунами наводниха бреговата ивица на много страни и засегнаха милиони и милиони хора. Надяваме се, че сега ще се откликне щедро не само по време на етапа на бедственото положение, но и на етапа на възстановяване.. Ще са необходими години преди някои общности да бъдат възстановени. Трябва да се вземем поуки от земетресението в Бам, че - да, фазата на непосредственото бедствие приключи, но по-трудно е дългосрочното възстановяване. Ние апелираме сега към всички страни-донори да откликнат щедро и да развържат кесиите си, а и сега, в края на годината знаем, че някои донори все още разполагат с пари в рамките на тазгодишния бюджет. Ние се нуждаем от тези пари. Още едно нещо за което апелираме на местно ниво - на много места има хора с медицинска подготовка, които също могат да помогнат за обработката на телата. Има хиляди мъртви хора и хиляди мъртви животни. Хората трябва да бъдат погребани, а животните - унищожени преди да е плъзнала зараза към питейната вода. Това е мащабна операция", заяви Ян Егеланд.

Около 1600 шведски туристи засега се водят изчезнали, след като приливните вълни заляха курортите по южноазиатските брегове, съобщи днес шведското радио. Данните са събрани от няколко туристически агенции. Те посочват броя на онези туристи, които още не са влезли във връзка с роднините си. Около 10 000 шведи са се намирали в района на бедствието.

Група френски туристи се върна в Париж от Малдивските острови. В неделя Малдивите и още пет държави пострадаха силно от разрушителното земетресение и последвалите го вълни цунами. Около триста души пристигнаха тази нощ на летище "Роаси". Мнозина от тях описваха преживения ужас и разрушенията на природната стихия.

Властите на Малдивите съобщиха за 52 загинали, в това число и двама туристи от Великобритания.
6 френски туристи са загинали и 16 са изчезнали в Индия, Шри Ланка и Тайланд.

Снощи от Малдивите в Милано се върнаха и 240 италиански туристи. Сред тях има 40 деца. Някои от пристигащите бяха загърнати в одеяла, други все още бяха с плажни джапанки. 13 граждани на Италия са сред загиналите, други 100 все още не могат да бъдат открити.

Някои от 200-те атола на Малдивите бяха изцяло заляти от приливните вълни. Те се оказаха без връзка с останалия свят, докато нивото на водата не спадна. Международното летище в столицата Мале беше затворено за кратко. http://www.btv.bg/

 


Сходни връзки

Жертвите в Югоизточна Азия вече са над 30 000 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди