изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:10 EEST
НАД 5 5000 ДОБРУДЖАНЦИ ПОДПОМОГНА БЧК ПРЕЗ 2004 Г.    
ОбществоДиректорът на Областният съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов пред НДТ

- Д-р Еринозов, каква бе 2004 г. за БЧК в Добрич?
- Българският Червен кръст в Добрич отчита една успешна година. Приоритетите в дейността ни през 2004 г. бяха два - подготовката ни за помощ на населението при бедствени ситуации и социално помощна дейност. По отношение на първия приоритет през годината укрепихме складовата си база, където се съхранява имущество за населението. В същото време водим разговори с кметството на Добрич за разширяването й. Складовата ни база е зонална за Североизточна България и тази ни позиция ни задължава да разширим  дейността. Наред с това, като постижение можем да посочим, че през годината в Добрич се проведе обучение на зоналните екипи по радиотелекомуникационно свързване. Така изграждаме по-мобилна и по-надеждна комуникационна връзка с централата на БЧК и с Областните съвети на организацията. В тази си дейност продължаваме подготовката и поддържането на аварийно-спасителния екип, участвахме в две национални обучения и в свои учебно-тренировъчни мероприятия. В това направление БЧК-Добрич, откликна на апели за подпомагане на бедстващи хора - гражданите на Добрич се включиха в акцията за децата от Беслан, в момента се набират средства за пострадалите от земетресението. Наред с това работим и в единични случаи, в които се налага да се помогне на изпаднали в тежко положение граждани.
- Успешна, смятам, през изминалата година, бе и социално-помощната ви дейност. Бихте ли разказали за нея?
- Продължаваме да работим в тази посока, защото все още има много уязвими граждани, които имат непрекъсната нужда от подпомагане. През годината продължихме да работим по програмата за възрастните хора с ниски пенсии, нашата помощ бе насочена и към самотни майки, социално слаби граждани, деца-сираци, социални заведения. През 2004 г. над 5 500 души от областта са били подпомогнати с хранителни продукти, дрехи, лекарства, парични средства, технически пособия, учебници, тетрадки, играчки... Проведохме три кампании, двете бяха по програмата "Да помогнем заедно на хората от третата възраст". Следва да отбележим, че през годината се проведе първата по рода си кампания, посветена на Деня на Християнското семейство. Тя бе инициирана от народния представител д-р Антония Първанова и обедини Българската църква, общината, БЧК и медиите. Тя продължи месец и в резултат на нея бяха набрани и осигурени много дрехи, обувки, ученически пособия, лакомства за деца в неравностойно положение. От НС на БЧК пристигна цял камион с помощи. Резултатите от тази кампания показаха, че когато институциите се обединят, населението е благосклонно да дарява. По съвместна договореност, тези помощи бяха разпределени от църквата на нуждаещи се деца от Добрич. В навечерието на коледните и новогодишни празници ОС на БЧК в Добрич получи и дарение от д-р Антония Първанова, която с лични средства закупи микровълнова и готварска печки. Те - по волята на дарителя, бяха предоставени на Детския център за социална интеграция. Освен това д-р Първанова дари якета, обувки, играчки, предназначени за социално слаби семейства и деца-сирачета. Тя осигури дарения - две перални и топли якета, за дом "Дъга". БЧК получи от народната представителка и дрехи, шлифери, лекарства, обувки за домовете в Българево и Опанец. Другите две кампании - по програмата за възрастните хора, също бяха успешни. Заложената от нас задача по отношение на набирателните кампании сред учениците - да търсим възпитателен ефект, считам, че е изпълнена. Наред със събраните хранителни продукти, възрастните хора получиха и много послания, написани от ръцете на учениците.
- Д-р Еринозов, може ли да се направи извод, че добруджанецът стана по-добър, че дарява повече от предходни години?
- В сравнение с предходни години, можем да направим равносметка, че благотворителността е тенденция и ние го отдаваме на факта, че има по-голяма гласност. Хората научават какво се случва с това, което се събира. Това става благодарение на медиите, които отразяват своевременно дейностите. Все повече организации се сплотяват и обединяват и това е верният път, когато се помага на бедни хора. Нашите очаквания са напредналите бизнесмени - наши съграждани, също да станат дарители, а не само чужденците, които го правят от сърце. През годината наши основни дарители отново бяха чужденци - познатите Ани и Хари Летау - почетни граждани на Добрич, семейство Шнайдер - които ни изпратиха лекарства за над 400 000 лева.
- Какво ще пожелаете на добричлии в началото на новата 2005 година?
- От страниците на вестника ви искам да благодаря на всички членове и симпатизанти на БЧК, на всички доброволци, на всички общински организации. Искам да благодаря на всички наши дарители, партньори и представители на медиите, с чиито обединени усилия успяхме да свършим всичко това. На всички пожелавам много здраве и щастлива 2005 година!

РИБАРИ ОЦЕЛЯХА ПО ЧУДО
Три дни преди Нова година двамата първи братовчеди Пенчо и Светослав Плешкови и техният приятел Иван Петров едва не станаха "плячка" на морската стихия... Тримата се отдалечили със 7-метровата си метална лодка на повече от разрешените две мили навътре в морето. Започнали риболов, но повреда в двигателя ги направила почти корабокрушенци... Спасените моряци се чувстват добре.

 


Сходни връзки

НАД 5 5000 ДОБРУДЖАНЦИ ПОДПОМОГНА БЧК ПРЕЗ 2004 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди