изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 23:07 EEST
Параклис за медитация, изграден от човешки кости    
ЛюбопитноТака монаси от Португалия пресъздават идеята за преходността на земното ни съществувание. Храмът е изграден през 16-ти век от костите на над 5 хиляди души.

Тук нашите кости очакват вашите"

Това е надписът над входа на параклиса в катедралата "Свети Франциск" в португалския град Евора. Посланието е буквално.

Храмът е изграден през 16-ти век от костите на над 5 хиляди души.

Това е било идея на трима францискански монаси, които през 16-ти век решили, че трябва да направят специално място в манастира, където да могат да медитират. Място, където да могат да се подготвят за преминаването от този свят във вечността. Според тях този живот е толкова кратък и труден, особено за бедните. Така, че единственото спасение е смъртта.

Според монасите, единственото нещо, което остава от човек след смъртта са костите и това важи за всички хора, независимо, какво положение са заемали в обществото. Ето защо, те решават да изградят храм от човешки кости, в който, докато са на земята, да търсят пътя към вечността.

Те направили специално място в манастира, декорирано с човешки кости. Кости, които взели от многото църкви, които съществували по това време в града. Извън стените им имало погребани хиляди хора - без имена, без каквато и да идентификация.

Това, обаче е само една от легендите за това, откъде са били взети костите, с които да се издигне този параклис. Времето на изграждането му съвпада с периода на чумната епидемия, когато избрания от монасите "строителен материал" е бил в изобилие. http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Параклис за медитация, изграден от човешки кости | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди