изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:31 EEST
НЕ ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ЩЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО ДЪРЖАВАТА    
ОбществоНе всички безработни лица, регистрирани в дирекциите "Бюро по труда", ще  придобият правото да бъдат здравноосигурени за сметка на републиканския бюджет.

 Това съобщиха за НДТ специалисти от ДБТ в Добрич, които очакват да нарасне броят на входящия поток безработни, които да се регистрират с мотивите да бъдат осигурени за сметка на държавата за да ползват безплатна медицинска помощ. От дирекцията разясниха специално за читателите на вестника ни в кои случаи ще става това.
Съгласно чл.40 ал.2 от Закона за здравното осигуряване за сметка на републиканския бюджет се осигуряват лицата до 18-годишна възраст и след навършването й ако учат редовно - до завършване на средно образование, студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, военнослужещите на наборна служба. Държавата ще се погрижи за всички социално слабите с право на социално подпомагане или настанени в домове,  задържаните под стража или лишените от свобода, лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище. Право на безплатна медицинска помощ ще имат и   ветераните от войните и военноинвалидите, пострадали при или по повод на отбраната на страната, по време на наборна военна служба, при природни бедствия и аварии, пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на Министерството на вътрешните работи и държавните служители. За сметка на държавния бюджет ще бъдат осигурявани и родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ.

 


Сходни връзки

НЕ ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ЩЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди