изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:17 EEST
Мобилните телефони не са играчки    
ЗдравеДецата под осемгодишна възраст не трябва да използват мобилни телефони, тъй като продължителната им употреба води до развитието на тумори в ушната кухина и мозъка.

Предупреждението, цитирано от лондонския в. "Таймс", бе отправено в доклад на правителствените агенции за защита на здравето и за радиологична защита. Професор сър Уилям Стюард, председател на Националния борд за радиологична защита, твърди, че доказателствата за вредните ефекти са нараснали убедително през последните пет години. Той посъветва родителите да вземат предпазни мерки и призова за независимо изследване на работата на базовите станции, на последиците от прилагането на трансмитери от трето поколение и за разпространяване на информационни листовки за последиците за човешкото здраве.

Според Стюард децата между 9 и 14 години може да провеждат кратки разговори по мобилните телефони само по важни поводи, а в останалите случаи да прибягват до текстови съобщения. "Съветвам децата да нямат телефони, тъй като черепът и нервната им система все още не са развити и радиацията може свободно да прониква в тях", отбеляза експертът. Той цитира американско изследване, според което детските мозъци поемат до 50% повече радиация от мобилните телефони от възрастните. Нивото на поемане за възрастен е 2.93 волфрама на килограм. За десетгодишните то е 3.21, а за пет - 4.49. Дългосрочно проучване в Швеция пък установило увеличаване на случаите на невром на слуховия нерв след 10-годишна употреба на клетъчен телефон, а холандски учени доказаха увреждане на паметта и реакциите при продължително излагане на мобилни радиовълни. Германските им колеги пък отчели увеличаване на случаите на рак край базови станции, а изследвания в ЕС отбелязали трайни увреждания на ДНК. Очаква се скоро Световната здравна организация да обедини тези заключения в единен доклад, заяви Стюард.

По данни на в. "Дейли телеграф" броят на мобилните телефони във Великобритания се е удвоил до 52 млн. от първия подобен правителствен доклад, обнародван през 2000 г. За същия период броят на децата между 5 и 9 г. с мобилни телефони е нараснал пет пъти. Четиринадесет на сто от 7-8-годишните, 16% то 9-10-годишните, 33% от 11-12-годишните и 87% от 13-14-годишните имат GSM.

Докладът предизвика брожения сред оператори и общественици. Въпреки масовото недоволство на мобилната индустрия британският производител "Къмюн8" (Commun8) обяви, че спира линия мобилни телефони, специално предназначени за първокласници. Чуха се и призиви за забрана на телефоните в училищата, а едно британско училище обяви, че вече използва сканиращи устройства, които не допускат вкарването на мобилни телефони в класната стая.

---------------------------------------

Клетъчните телефони използват радиочестоти, форма на енергия от електромагнитния спектър между FM вълните и вълните на микровълновите печки, радарите и сателитите. Излагането на радиочестотите зависи от множество фактори, включващи разстоянието на телефона от мозъка, продължителността и честотата на използването му. Лекарите препоръчват ограничаване на употребата на клетъчни телефони или използване на слушалки за отдалечаване от антенните сигнали. http://www.dnevnik.bg/

 


Сходни връзки

Мобилните телефони не са играчки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди