изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:19 EEST
Винетки се продават от 25 януари на 2500 места    
Новини  Винетните стикери ще се разпространяват в 2487 крайни пункта на територията на цялата страна.


т тях 49 са пунктовете на Изпълнителна агенция “Пътища”, 1300 – на “Български пощи” ЕАД и 1138 на “ДЗИ Транс”, с които на 14 януари бяха подписани договори за дистрибуция. Съгласно договорите, пунктовете трябва да бъдат заредени и да започнат продажбите не по-късно от 25 януари тази година, съобщи Изпълнителна агенция “Пътища”, цитирана от "Фокус". Винетките са 9 вида, разделени на три вида според категорията на превозното средство, като за всяка категория се предвиждат по три вида в зависимост от периода на валидност на винетката.
Според вида на превозното средство винетките биват следните три вида: Категория 1: товарни автомобили или състав от пътни превозни средства (ППС) с повече от 2 /две/ оси за превоз на стоки, както и специализираните строителни машини, автокрановете, специализираните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари с над 2 (две) оси;
Категория 2: товарни автомобили с 2 /две/ оси и автобуси с повече от 8 (осем) места за сядане, без това на водача, както и специализираните строителни машини, автокранове, специализираните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари с 2 (две) оси.
Категория 3: леки автомобили и автобуси с не повече от 8 (осем) места за сядане.
Според периода на валидност винетките биват:
годишна – обхваща периода между 01.01. на съответната година до 31.01. на следващата година, т.е. 13 месеца. За 2005 г. годишната винетка важи за периода от 1 януари 2005 г. до 31 януари 2006 г.; месечна -с валидност от 1 (един) календарен месец, считано от датата на издаването й; седмична -с валидност от 7 дни, считано от датата на издаването й.
Списъкът на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, е обнародван в бр. 109 на Държавен вестник от 14 декември 2004 г.
Винетни такси не заплащат: превозни средства, които се движат по околовръстни и обходни пътища на населени места; превозни средства, ползващи участъци от републиканските пътища, минаващи през населени места; превозни средства, ползващи всички местни пътища /18 016 км./; превозни средства, ползващи уличната мрежа /50 000 км./; превозни средства на Националната полиция, Противопожарната охрана и Неотложната медицинска помощ с постоянно фиксирани сини или червени светлини и звуков сигнал; мотори и мотопеди; автомобили, собственост на лица с инвалидност от І до ІІІ категория за един лек автомобил с обем на двигателя до 1800 куб. см. /100 к.с./.
Контролът за българските превозни средства във вътрешността на страната се осъществява от органите на КАТ, а за чуждестранните превозни средства – от специализираните звена на ИАП в ГКПП.
Съгласуван е гратисен период до 6 февруари 2005 г. вкл., в който органите на КАТ няма да санкционират превозните средства, които ползват републиканските пътища без залепен на предното стъкло валиден винетен стикер.   http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Винетки се продават от 25 януари на 2500 места | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди