изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:55 EEST
Диви патици нападат нивите около резервата "Сребърна"    
Екология

Големи диви патици нападат нивите с пшеница в землищата на няколко села около резервата “Сребърна”. Птиците са защитени от закона, затова земеделците ги гонят с пиратки и бомбички.



Такова нашествие на диви патици хората в село Айдемир не помнят от 30 години. Всяка сутрин механизаторът Бай Петър пълни джобове с пиратки и тръгва да обикаля нивите. “Отивам с трактора и чакам да дойдат патките. Те се вдигат някъде към 7.30 и до 8.30 идват. И аз ги гоня с пиратки и ги плаша да не кацат по нивите”, обяснява той.

Заради топлото време птиците останаха в резервата “Сребърна” да презимуват, вместо да отлетят по южното Черноморие, а храна намират в околните ниви. “На площ някъде около 2 000 декара бяха напълно опасани от гъските. Сега една част от тях започнаха да се възстановяват. Точните щети не мога да кажа”, каза арендаторът Атанас Великов.

Сигнали за нападения от диви патици има и от селата Калипетово и Сребърна. Там кооперациите са назначили охрана да пази посевите. Щетите няма как да бъдат изплатени от застрахователите, защото подобен риск не се предвижда в нито една полица. http://news.bnt.bg/

 


Сходни връзки

Диви патици нападат нивите около резервата "Сребърна" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди