изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:38 EEST
ОТКРИХА ТРАКИЙСКИ СРЕБЪРЕН НАКИТ НА ЖЕНСКИ ПОЛОВ ОРГАН    
История

Според Николай Овчаров най-ценен е миниатюрният сребърен накит на женски полов орган, изобразяващ култа към богинята Майка, датиран от 15-11 в.пр.н.е.



 

Идентифицирано е царско-жреческо погребение от преди 3 500 години в пещера Самара, Крумовградско, съобщи днес на пресконференция ст.н.с. Николай Овчаров. Председателят на Регионалния съвет по краезнание в Кърджали Минчо Гумаров през 1996 г. на 350 метра под земята се натъкнал на струпани керамични, бронзови и други предмети в "Самара", която в проучената си част е дълга 420 метра. Едва сега археолозите успели да датират отделните групи от находката. Парчетата керамика са от 15-14 в.пр.н.е., което потвърдило тезата на специалистите, че "Самара" е била обитавана около две и половина хилядолетия. Уникална за нашите места е бронзовата двойна брадва - лабрис, която практически е била връх от жезъл на тракийски цар. Намерените други три предмета са били хирургически атрибути. Според Николай Овчаров най-ценен обаче е миниатюрният сребърен накит на женски полов орган, изобразяващ култа към богинята Майка, датиран от 15-11 в.пр.н.е. По това време погребенията на тракийски царе вече са извършвани в могили, но това в крумовградската пещера ги е предхождало. Информацията е на агенция БТА.

http://www.bnr.bg

 


Сходни връзки

ОТКРИХА ТРАКИЙСКИ СРЕБЪРЕН НАКИТ НА ЖЕНСКИ ПОЛОВ ОРГАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди