изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:03 EEST
НОВ ЗАКОН ЗА ПАРТИИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТ СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ    
ПарламентКогато стане въпрос за политически интереси, депутатите от всички цветове се обединяват и показват нечувано единство. Това се случи и днес в парламента, когато народните представители от всички парламентарни групи приеха ветото на президента Георги Първанов и отхвърлиха Закона за политическите партии.

Той ще бъде приет след изборите. Статуквото се запазва. Депутатите от всички парламентарни групи обявиха, че няма време да се променят правилата и изборите за 40 НС ще се проведат според разпоредбите на стария закон. Около 300 партии ще се борят на парламентарните избори. Идеята да бъдат отстранени партиите-фантоми и  партииите-фирми и чрез пререгистрация да се намали чувствително техният брой, безспорно заслужава подкрепа, но зад нея застанаха само нововремците. Според Кошлуков и сие президентът по принцип одобрява законопроекта им и връща за доразглеждане само 2 алинейки. Новото време обеща да включи за разглеждане закона до средата на февруари и заплаши бившите си колеги от жълтата група, че в знак на протест няма да подкрепят и други  важни закони. Но жълтите и коалиционните партньори  с финес успяха да излъжат старите си колеги от Новото време  Преди месец с  велики обещания, че ще подкрепят закона на нововремците, те осигуриха кворум за бюджета и впоследствие забравиха за обещанието. След близо едногодишно отлагане  и невключване в дневния парламентарен ред, новият закон се връща отново в парламентарната комисия за доразглеждане.
"Законът за политическите партии ще изчисти парламента от полуидиоти, а българския политически живот - от партиите с един файтон хора", обяви в типичния си стил лидерът на Новото време Емил Кошлуков при приемането му, но в крайна сметка не успя да го наложи сред колегите си политици, а бе отхвърлен и от президента. 5 месеца преди изборите се запазват правилата на стария закон за политическите партии, приет преди месец. Партиите, които подържат клубове и кафенета, ще продължават да ги ползват. Така местните ръководства - сателитите на централните партийни централи, ще продължават да си докарват по някой лев. Няма да важи и забраната политическите централи да предоставят помещения за други цели, така че и приходите от наеми в навечерието на изборите няма да секнат. Според юриста Любен Корнезов, законът за политическите партии е най-удачно да влезе след 1 септември, а сега правилата да си останат същите. Парламентарно представените партии за сетен път показаха, че нямат намерение да правят значими промени в политическата система – статуквото ги устройва и им гарантира безпроблемно бъдеще.

Ивалина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

НОВ ЗАКОН ЗА ПАРТИИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТ СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди