изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:53 EEST
ПОМОЩИ ЗА НАД 3 МИЛИОНА СА ПОЛУЧИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ В ОБЛАСТТА    
Общество3 328 лица са отпаднали от подпомагане през м.г. заради включването им в националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост"

7 541 лица и семейства от Добричка област са получили през 2004 г. месечни помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, сочи анализ на регионална дирекция "Социално подпомагане". Общата сума е в размер на 3 281 613 лева. През м.г. броят на подпомаганите е с 18,65 процента - 1 729 случая, по-малко в сравнение с предходната година. Изплатената сума през 2004 г. пък е със 72 504 лева по-малка в сравнение с 2003 г. Очерталата се тенденция за намаляване на месечните помощи се дължи преди всичко на включването на безработни лица в националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", а също и в програмите "Опазване на околната среда", "Възстановяване и опазване на българската гора", в проект "Красива България"  и др., става ясно от анализа. В следствие на назначаване по националната програма от социално подпомагане са отпаднали 3 328 лица. Месечни помощи са спрели да получават двучленни, тричленни, в някои случаи и четиричленни семейства, продължило е подпомагането само на семейства с пет и повече членове.
Тревожна е тенденцията на нарастване броя на подпомаганите лица на възраст от 18 до 30 години, посочват от РДСП. В повечето случаи се касаело за млади хора с основно и по-ниско образование, чиито родители също са безработни и зависими от системата за социално подпомагане. Високият процент на подпомагани лица в трудоспособна възраст е едно тревожно обстоятелство, което е в пряка зависимост както от безработицата като цяло, така и от липса на мотивация за трудова реализация, липса на трудови навици, на образование и квалификация, пише още в анализа. Към тази рискова група спадат и лицата, които са били лишени от свобода. През първото 6-месечие на м.г. 42 бивши затворници са потърсили съдействие на дирекциите "Социално подпомагане" в областта. С всеки един от тях е проведена консултантска дейност относно възможностите за подпомагане и социална интеграция.
5 546 добруджанци са получили месечни целеви помощи през 2004 г., посочват още от РДСП. За наеми са били подпомогнати 47 лица, 72 пък са получили карти за балнеолечение. В 1 167 случая на обща стойност 92 056 лева са били отпуснати средства за телефонни разходи, за безплатно пътуване по жп и автобусния транспорт случаите са 955 за 38 209 лева.

 


Сходни връзки

ПОМОЩИ ЗА НАД 3 МИЛИОНА СА ПОЛУЧИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди