изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:28 EEST
Китай продължава главоломния растеж    
Китай

През 2004г. износът е достигнал близо 6 – годишен връх



Китайската икономика е нараснала с 9.5% през 2004, надхвърляйки прогнозите и ръста от 9.1% за 2003.

Новината може да означава повече ограничения за инвестициите и отпускането на кредити в резултат на опитите на Пхенян да усмири икономиката си.

Официалните власти изтъкват, че увеличаването на индустриалното производство се забавs и основeн принос за растежа имат услугите. Обемът на индустриалното производство е нараснал с 11.5% през 2004 в сравнение със 17% през предходната година.

Все още ръстът на потребителските цени от 2.4% се увеличава по-бързо отколкото през 2003, увеличавайки загрижеността, че силният скок в цените на производител от 7.1% може да засили инфлацията.

Общият обем на инвестициите и материалните активи е бил твърде висок, 21.3% повече в сравнение с предходната година, макар и значително под пика от 43% през първото тримесечие на 2004. Това може да рефлектира и в по-високи лихвени проценти. През октомври Китай повиши лихвите с 0.27 пункта до 5.8%.

Въпреки несъмненото ребалансиране на икономиката, растежът остава като цяло силен, твърдят икономистите.

Китайската икономика не само набира скорост в резултат на вътрешното търсене, но и от постоянно нарастващите продажби в чужбина. През 2004г. износът е достигнал близо 6 – годишен връх, с ръст от 35%.

Принос за това има евтиният китайски юан, който правителството поддържа до нива около 8.28 за долар, допринасяйки за обвинения от страна на американците в загуба на работни места и конкурентноспособност. /news.bbc.co.uk

 


Сходни връзки

Китай продължава главоломния растеж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди