изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:58 EEST
* 45 години от обявяването на Ген. Тошево за град    
Новини

ЗА НАС ПЪТЯТ КЪМ ЕС МИНАВА ПРЕЗ РУМЪНИЯ

Пред НДТ - кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов



- В деня на тържественото отбелязване на 45-годишнината от обявяването на Генерал Тошево за град - какво послание отправя кметът на общината към жителите?
- На тържествената сесия, която ще се състои днес от 15 ч., Общинският съвет и общинската администрация ще излязат с поздравителен адрес до всички жители на града. Той съдържа общата оценка и пожелания към всички, които действително работиха за развитието на Г. Тошево. Ще има и персонални оценки и награди, които известни ръководители и специалисти ще получат по решение на специална комисия към Общинския съвет. Това ще бъдат А. Ганчев - дългогодишен кмет на Генерал Тошево, Ц. Стамболийска - бивш учител и директор на училище "Христо Смирненски", и В. Даков - бивш ръководител в системата на земеделието.
- Кои са постиженията през тези 45 години, които утвърдиха Генерал Тошево като град?
- Основните постижения, които утвърдиха Генерал Тошево като град и център на община, са свързани преди всичко с развитието и модернизацията на селското стопанство, машиностроенето, производството на електроуреди, обувки, строителни материали, дървопреработването, производството на изделия на хранително-вкусовата промишленост и т.н. Истински бум в развитието си градът преживя в периода 1960-1980 г. Ясната икономическа перспектива даваше място и бъдеще за всички. Градът растеше, за да достигне в началото на 90-те години 9 500 жители. Постиженията будеха основателния интерес на многобройните му български и чуждестранни гости. Делегации от всички краища на света идваха тук, за да се възхищават на крупните постижения, особено в областта на селското стопанство.
- Готви ли се общината и как за интегриране в ЕС през 2007 година и какви са  очакванията Ви като кмет след като падне границата ни с Румъния?
- Правителството успешно приключи преговорния процес за приемането ни в ЕС. Това обаче беше най-лесната част от пътя. Ангажиментите, които се поеха, са огромни и те въобще не са по възможностите на общините, особено в областта на инфраструктурата, екологията, здравеопазването. Реализацията на първия сериозен трансграничен проект през 2004 г. - реконструкцията на пътя Генерал Тошево-ГКПП Йовково, показа какви огромни финансови ресурси са необходими, за да се изпълнят изискванията за присъединяване. Като че ли едва сега започваме да си даваме сметка за цената, която трябва да платим, за да се наричаме "европейци". И ние ще ги търсим тези ресурси. Ще трябва да привличаме целия административен капацитет, не само от българска, но и от румънска страна. Вече се работи по договор с Мангалия, които са доста по-напред от нас в усвояването на европейските фондове. Днес от 10 ч. ще сключим договор и с Негру вода.
За нас пътят към ЕС и страните от бившата ОНД минава през Румъния и ние правим всичко възможно това да бъде европейски път.
- Кои са най-близките проблеми, които ще бъдат решени в община Генерал Тошево за подобряване благосъстоянието на жителите на общината?
- Основен проблем за Генерал Тошево в момента е безработицата. Тя от своя страна генерира престъпност, неграмотност, невъзможност за ползване на здравни услуги, както и редица екологични проблеми. Над 3.460 хил. лв. са изхарчени през 2004 г. по различни социални програми, но резултатът все още е неудовлетворителен. В същото време общината заделя за инвестиционни цели едва около 300 000 лева. Липсата на трайни мерки, както и непоследователността при реализацията на закона за насърчаване на заетостта, не способстват за решаване на проблема, а го изострят още повече. Надеждите ни са свързани с предстоящите политически промени. Дано те да доведат до добро.
- Как генералтошевци ще отбележат 45-годишнината от обявяването на Генерал Тошево за град?
- За всички жители и гости на града ни общинската администрация организира богата програма, която включва литературни срещи и представяне на нови книги, викторини, уроци по родолюбие, масови спортни игри. По покана на общинския младежки съвет концерт изнесе обичаната от децата ни добричлийка Преслава. Снощи в града ни беше една от най-известните български групи - "Фамилия Тоника", под ръководството на Стефан Диомов. Наши гости ще бъдат и артистите от театър "София" - Д. Тончева и А. Георгиев. Представленията са безплатни. Днес очакваме наш гост да бъде и вицепрезидентът на Република България Ангел Марин, който ще поднесе цветя на паметника на Генерал Тошев и ще участва в тържествената сесия.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

* 45 години от обявяването на Ген. Тошево за град | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди